17 millió kilométert tettek meg tavaly a magyar tehervonatok

A gazdasági válság hatására a Magyar Államvasutak forgalma is visszaesett. A korábbi statisztikák alapján mindez a személyszállításban szinte egyáltalán nem mutatkozott meg, így a teherszállításban csapódott le teljes egészében, ami az utóbbi években folyamatosan próbálta kiheverni a recesszió következményeit. A 2014-es adatok összesítését követően kijelenthető, hogy a MÁV-nak végre sikerült előrelépnie, hiszen a korábbi évekhez mérten jelentősen fellendült belföldön az árufuvarozás, ezáltal a vállalat több mint 5 százalékos növekedésről számolt be legfrissebb jelentésében.

Huszonkétszer is eljuthattak volna a Holdra

A társaság közleményében egy igencsak megdöbbentő összehasonlítással vezette fel a tavalyi évben mért áruforgalom nagyságát, ezáltal a MÁV szolgálatában lévő mintegy 148 ezer tehervonat 2014-ben közel 17 millió kilométert tett meg az országhatárokon belül. Ez a gyakorlatban annyit jelent, mintha a magyar vonatok huszonkétszer tették volna meg az emberi ésszel szinte felfoghatatlan Föld-Hold távolságot oda és vissza. A cég külön kitért arra, hogy a vasúti árutovábbítás népszerűségét elsődlegesen a belföldi forgalom nagymértékű növekedése idézte elő, tehát a pozitív értékeket ezúttal nem külföldnek vagy az Európai Uniónak köszönhetjük – legalábbis közvetlenül.

17 millió kilométert tettek meg tavaly a magyar tehervonatok

17 millió kilométert tettek meg tavaly a magyar tehervonatok

A vasúti árufuvarozás mértékében immáron második éve tapasztal jelentősebb emelkedést a MÁV, ami több tekintetben is megfigyelhető. Ezáltal például közel három százalékos növekedés figyelhető meg 2014-ben a magyar tehervonatok darabszámának tekintetében, de sokkal szembetűnőbb, jelentősebb javulás mutatkozott a bruttótonnában számolt kilométer tekintetében. A bruttótonna egy tonna jármű és ugyanennyi rakomány tömegének mozgásának mértékegysége, avagy a vasúti forgalom átlagmérője, ami a MÁV tekintetében a tavalyi esztendőben 5,5 százalékos emelkedést produkált a 2013-ban rögzített adatokhoz képest.

Minden téren javulnak az eredmények

A fenti növekedés és javulás természetesen a bevételek terén is megmutatkozott, ezáltal a MÁV tavaly 650 millió, az utóbbi két év tekintetében pedig közel 2 milliárd forinttal tudta növelni bevételeit. Mindezt elsődlegesen a belföldi forgalomból, aminek emelkedését a vállalat elsődlegesen az építőipar anyag- és szállításigényének, valamint az e-útdíj bevezetésének tulajdonít elsődlegesen. A társaság ez alapján arra számít, hogy a jövőben megfigyelhető gazdasági teljesítményjavulás várhatóan nagymértékben kihat majd a vasúti áruforgalom növekedésére is.

A MÁV kiemelte továbbá, hogy a fenti eredményeket annak ellenére is sikerült elérniük, hogy az utóbbi időszakban jelentősen változott a tranzitforgalom. Ezáltal például jelentősen csökkent Horvátország és Szerbia, de még inkább Ukrajna irányába, miközben jelentős növekedést tapasztaltak Ausztria felé, és kisebb mértékűt Szlovénia, Románia, valamint Szlovákia irányában.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats