A keresztszemes hímzés alapöltései

A keresztszemes hímzéstől nagyon sokan hajlamosak megijedni, hiszen az alapöltések is elég bonyolultnak tűnnek leírva és látva egyaránt. Márpedig ez a hímzéstípus az egyik leglogikusabb és legsokoldalúbb, aminek elsajátításához bár valóban sok gyakorlásra van szükség, de hát mihez nincs? Lássuk, hogy melyek a keresztszemes hímzés legfontosabb alapöltései!

A keresztöltés

A keresztszemes hímzés lényegében nem más, mint az, hogy a varrott fonal X alakú öltésekből áll össze. Amennyiben korábban még soha nem készítették egyetlen ilyen hímzést sem, akkor ennek a keresztöltésnek a gyakorlásával érdemes indítani a folyamatot. A keresztöltést alapesetben kétféleképpen lehet elkészíteni. A hivatalos forma az, amely szerint az X-nek az egyik szárát az adott sorban kell elkészíteni, majd visszafelé a másikat.

A keresztöltés hímzési technikája normál esetben akkor igazán praktikus, amennyiben egy jelentősebb felületet szeretnénk ugyanolyan színű fonallal kivarrni. Nagy előnye, hogy ezáltal nehezen keverhető össze az alsó és a felső öltéseknek a dőlésszöge, sőt mi több, a hátoldal is teljesen egyenletessé válik ezzel. Ha viszont tudjuk előre, hogy a hímzésben elszórtan helyezkednek el az egyes színek, érdemes lehet egy-egy keresztszemest egyszerre befejezni, magyarul az alsó és a felső szálakat egymás után hímezni, és csak utána folytatni a következő szemmel.

A keresztszemes hímzés alapöltései

A keresztszemes hímzés alapöltései

Lényeges, hogy ez a megoldás a nagyobb felületű hímzések esetén jellemzően sok fonalat igényel, és nagyon oda kell figyelni az alsó és a felső szálaknak a dőlésszögeire is, mert előfordulhat, hogy az alsó szák fedetlen marad. Tapasztalat, hogy ha az első variációt próbálgatjuk, akkor bár a hímzés hátsó fele valóban szabályosabb lesz, de a második alternatíva esetén sokkal egyenletesebb lesz a hímzés, egyszóval embere válogatja, hogy melyik a jobb megoldás, a lényeg mindig az, hogy az alsó és felső szálak mindig egy irányba mutassanak.

A fél-keresztöltés

A fél-keresztöltés alighanem az egyik legegyszerűbb hímző öltés, ami mellett nagy előnye még, hogy a hagyományos keresztszemekhez mérten akár kétszer olyan gyorsan haladhatunk vele. A lényege ugyanis nem más, minthogy csak a teljes keresztöltés felét végezzük el, ezáltal a hímzőfonalat a keresztszemes alapanyagnak az egyik négyzetét tekintve saroktól-sarokig fűzzük, és már kész is ez a speciális, egyszerű és egyébként szép öltés. Amire fontos figyelni, hogy ezen öltéstípusnál az öltésnek mindig párhuzamosnak kell lennie a keresztszemes felső szálával.

A fél-keresztöltésnek van egy másik változata is, így az újabb minták tekintetében gyakran találkozhatunk vele. Ennek a lényege az, hogy az öltés vízszintes és függőleges öltés egyaránt lehet. Akárcsak a keresztöltés, úgy ez is egy alsó és egy felső szálból áll, amelyik egyszerűen keresztezik egymást, de – és itt a lényeg –, nem négyzetalakban, hanem téglalapon. Bár bonyolultnak hangzik, egyáltalán nem az, csak éppen az imént bemutatott technikával ellentétben dupla annyi idő az elkészítése, és akár hagyományos keresztöltésekkel is dolgozhatunk, hiszen időnyereség nem igazán vár ránk egyik esetben sem.

A negyed- és a háromnegyed öltés

A keresztszemes hímzés során rengeteg esetben előfordulhat, hogy szeretnénk a mintán egy kisebb-nagyobb ívet kialakítani. Ez gyakrabban előfordul, mint gondolnánk, így lehet az virágszirom, levél, vagy egy kerék, illetve bármilyen kerek tárgy. Ilyen esetekben jön nagyon jól a negyed- és a háromnegyed öltés, amelyek a keresztszemet kvázi megosztják. Az első fél-keresztes típussal ellentétben azonban itt egészen máshogy osztjuk meg a szemet. Az öltést többféleképpen is elkészíthetjük, de a legegyszerűbb alighanem az lesz, hogy ha a rövidebb szálat letűzzük a hosszabbal, noha alkalmazhatjuk azt a verziót is, hogy a hosszabb szállal eltakarjuk a rövidebbet. Egy harmadik, de ritkábban használt megoldás, ha a háromnegyed öltést egy negyedes öltéssel fejezzük be, ami túl bonyolult, ellenben sok esetben lényegesen mutatósabb tud lenni.

Kontúröltés

A kontúröltés nem elég, hogy nagyon egyszerű, mindemellett rendkívül mutatós is tud lenni a fél-kereszt mellett. Általánosságban arra használjuk, hogy kihangsúlyozzuk a keresztszemes hímzés kontúrjait – innen a neve –, és bár nyilván nem minden mintánál van szükség rá, de bizonyos esetekben nagyon feldobhatjuk vele a művünket, ezáltal gyakran a kontúrvonalak adják meg egy kézimunka igazi szépségét. Ami nagyon fontos, hogy a kontúröltésre minden esetben csak és kizárólag akkor kerülhet sor, ha a keresztszemek kivarrásra kerültek. A kontúrok egyébiránt rendszerint a kereszt-, vagy fél-kereszt öltések szélei mentén haladnak, de akadnak olyan minták, amelyek esetében nem feltétlenül követik őket teljesen szabályosan. Ilyen esetekben gyakran nemcsak egy szem hosszúságig tart az öltés, hanem a következő szemsarokig bezárólag.

Médiatámogató: A gépi póló hímzés szakértője: cegespolo.eu

Hozzászólás írása