A rendszeres sportolás pozitív hatásai

Az egészségünk szempontjából elengedhetetlen hogy aktív életet éljünk, tehát mozogjunk rendszeresen! Testünk és elménk élénkebb lesz, mélyebben fogunk aludni, kipihentebbek leszünk reggel, elmúlnak a derék és hát fájdalmaink, ami esetleg az ülő munkától alakult ki. A rendszeres mozgás segít abban is, hogy a testsúlyunkat szabályozni tudjuk, emellett jót tesz az állóképességünknek és kitartásunknak is, mely nem csak a sportolás alatt, de akár munka közben is jól jöhet.

Nem csak a férfiaknál, de a nőknél is elengedhetetlen a sportolás, sőt, rengeteg bizonyíték támassza alá azt, hogy a rendszeres testmozgás a hölgyek esetében késleltetni tudja a menopauza után sokszor jelentkező csontritkulás folyamatát.

Mennyit sportoljunk?

Szakemberek szerint egy fejlődésben lévő szervezetnek legalább napi 1 óra, míg egy felnőtt szervezetnek heti legalább 3 alkalommal, 40 perces mozgásra lenne szüksége. Természetesen nagyon fontos, hogy olyan mozgást válasszunk magunknak, melybe jól érezzük magunkat, hiszen azt fogjuk csak élvezettel, hosszútávon végezni. Nem csak a fizikai erőnlétet, de még a lelki kiegyensúlyozottságot is növeli, emellett egy-egy edzés után sokkal elégedettebbek leszünk majd magunkkal. A rendszeres, aktív testmozgás növeli a szív és a tüdő erejét és rugalmasságát egyaránt. Elősegíti a hatékonyabb működésüket. A sportolás csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt az érelmeszesedés veszélye is lecsökkenhet.

A rendszeres mozgás számtalan pozitív hatással van a szervezetünkre, a szív és a tüdő erősítése mellett képes a szervezetünket ellenállóbbá tenni a különböző betegségekkel szemben, emellett bőrünk is feszesebb és szebb lesz. A sport fokozza az izmok feszülését, ezért a rendszeres testmozgásról elmondható, hogy szabályozza az egész testünk erőnlétét. Ha megtaláljuk azt a sportot, amit szeretünk űzni és jók is vagyunk benne, akkor rövid időn belül észre fogjuk magunkon venni a változást. Tartásunk szebb lesz, elmúlhat a gerincfájdalom és a hátfájdalom is. A rendszeres izommunka hatására a bőr alatti zsírréteg is el fog tűnni, bőrünk feszesebb, kisimultabb lesz és testünk teljes mértékben egy új, sokkal fittebb és sportosabb formát fog ölteni.

Forrás: gyeresportolni.hu

Hozzászólás írása