A tapéták méretezése

Az egyik legbosszantóbb dolog, ami megtörténhet az emberrel a tapétázás során, ha elszámolja a szükséges tapéta mennyiségét. Amennyiben túl sokat vásárol, az még a kedvezőbb eset, hiszen tartalékba elrakhatjuk a tapétát, vagy szerencsés esetben a boltban levásárolhatjuk más termékre, ám ez is tud bosszúságot okozni. Különösen akkor, ha valamilyen luxustapétából vásároltunk be, amelyek ára olykor igen borsós tud lenni.

A másik eset, azonban ennél lényegesebb kellemetlenebb tud leni. Tudniillik, amikor elszámoljuk a szükséges tapéta mennyiségét, és kevesebbet vásárolunk belőle. Mehetünk vissza a boltba, ahol lehet épp az előttünk vásárló vitte el az utolsó tekercs tapétát a mi általunk választott fajtából. ez különösen akkor gyakori, ha olcsó, akciós tapétát vásárolunk, hiszen ezek gyakran kifutó termékek, amelyből már nem gyártanak többet. Ilyenkor aztán bejárhatjuk az Budapest összes tapétaüzletét, mire kapunk egyetlen tekercset a kimaradó tapétából. Ha egyáltalán kapunk (egy tipp: a tapétacentrum üzleteiben óriási a kínálat, itt szinte mindig találunk olyan tapétát is, ami máshol már rég elfogyott).

Virág mintás tapéta

Virág mintás tapéta: ne felejtsük el, hogy tapétázásnál nagyon oda kell figyelni a pontos méretezésre. Nem elég csak egy szép tapétát kiválasztani, fő a pontosság.

Szóval, hogy mindezeket a galibákat elkerüljük, adunk egy kis tanácsot, hogy miképpen számítsuk ki a szükséges tapétamennyiséget. Első feladat a szoba felületének kiszámítása. Mérjük le először a falak teljes hosszát, ez lesz a kerület, majd ezt az értéket szorozzuk be a helyiség belmagasságával. Ha ezzel megvagyunk, számoljuk ki az ablakok, ajtók felületét is (hosszúság szorozva a magassággal), hiszen ezekre az elemekre nem kerül tapéta. Ha van még olyan része a helyiségnek, amit nem tapétázunk annak is számoljuk ki a területét. Mindezeket pedig vonjuk ki a teljes falfelületből. Lám meg is kaptuk azt a területet négyzetméterben amekkora területen tapétára lesz szükségünk.

És most jön a jótanács. Minden építőipari tevékenység során egy kis ráhagyással szoktunk számolni. Ha a tapéta illesztésmentes, akkor 10%-ot számoljunk rá, ha fedésben van, akkor 20-30%-os ráhagyással ajánlott számolni a tapétázandó felületet. És még egy jótanács a végére. Ha saját magunk tapétázunk, akkor érdemes még egy kis ráhagyással számolni, ami kézügyességünk függvénye. Ezt mindenki érzi maga, hogy mekkora az esélye annak, hogy a nehezebb részeknél elszabja a tapétát. Ha készen vagyunk a számítással irány az első tapétacentrum!

A tapéták méretezése (1 hozzászólás)

Oldal 1 / 1
  1. aranka
    aranka 2018-02-01 at 21:26 | Reply

    rankaara

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats