A zárt cellás szórt PUR habos szigetelésről számokban

A zárt cellás PUR habos szigetelés a páratlan hatékonyságnak köszönhetően egyre népszerűbbé válik hazánkban is, amit kiváló ár-érték aránya mellett olyan tulajdonságai nyomatékosítanak, mint például a vízhatlanság, aminek köszönhetően az eljárás nem csak hő-, hanem vízszigeteléshez is tökéletesen alkalmas, sőt mi több, teljesen párazáró hatással bír, ezáltal nem igényli külön párazáró réteg felhordását.

Hogy a PUR habos hőszigetelésnek mindemellett milyen előnyös hatásai vannak még, azt az alábbiakban néhány érdekességgel és számszerűsített adattal támasztanánk alá.

  1. A PUR habos hőszigetelés 35kg/m3 testsűrűséggel és 150 kPa nyomószilárdsággal rendelkezik, ezáltal egy nagyon kemény, lépésálló anyagot eredményez a felhordás során, amely olyan gyorsan és olyan hatásosan ragad, mintha pillanatragasztóval dolgoztunk volna. Ezzel a szilárdsággal egyébiránt teljes egészében kiküszöbölhető a szélátfújás problémája, hovatovább a szerkezet stabilitását is megnöveli.
  2. Az Egyesült Államokban kivitelezett tesztekkel számszerűen sikerült bizonyítani, hogy a fa- és a fémszerkezetek a zárt cellás habbal való szigetelést követően OSB aljzat esetén 25 százalékkal, gipszkarton felületnél pedig 200 százalékkal nagyobb terhelést tudtak elviselni.
  3. A PUR hab a felhordást követően térfogatának csaknem harmincszorosára duzzad meg, és a folyamat során képes beszivárogni minden repedésbe és résbe, hogy tökéletes légzáró réteget alkosson.
  4. A zárt cellás szórt poliuretán hab 0,00004 l/sm2 légáteresztési értékkel rendelkezik. Ezzel a világ egyik legjobb légzáró anyagaként tarthatjuk számon.
  5. Ez a szigetelési forma már 3 centiméteres vastagság esetén képes kifejteni párazáró hatását, ezáltal csak emiatt is érdemes alkalmazni egy vizesedő, túlzottan párás otthon esetén.
  6. A zárt cellás PUR hab jelentéktelen mennyiségű vizet szív magába, ezáltal felhordását követően vízszigetelő réteget eredményez, amivel 100 százalékos megoldást találhatunk a kellemetlen beázások ellen.
  7. A texasi állami egyetem munkatársai 700 ezer négyzetméternyi tető PUR habos szigetelését követően bebizonyították, hogy a kérdéses szigetelési mód megtérülési ideje átlagosan 4,5 évre tehető.
  8. A zárt cellás szót poliuretán hab átlagosan néhány centiméterrel képes elérni hőszigetelési maximumát, ezáltal 8-10 centiméternél vastagabb réteg felhordása bármilyen épületen feleslegessé válik.
A zárt cellás szórt PUR habos szigetelésről számokban

A zárt cellás szórt PUR habos szigetelésről számokban

Hozzászólás írása