Állást érhet, ha olyan nyelvet beszélünk, amelyet mások nem

Óriási Magyarországon a munkanélküliség, miközben óriási a munkaerőhiány is. E kettősség pedig sok hétköznapi ember szemeit készteti forgatásra. Sokan ugyanis nem értik, mi okozhatja ezt a problémát és miért nem mennek el az üres pozíciókra azok, akiknek nincs munkájuk.

A probléma pedig egyszerű: a szakképesítés, a szakértelem és a megfelelő nyelv ismerete. Bár köztudott, hogy idehaza nem szégyen tolmácsot kérni egy külföldi üzlet megkötéséhez vagy egy üzleti tárgyalás levezényléséhez. Valószínűleg még a kormányzati és politikai körökben sem mindenki tud megfelelően angolul és előfordult már botrány ebből idehaza is. Azóta persze már csak egy szállóigévé vált mondat emlékeztet az esetre, miszerint: „Nem értem mit mond, tolmácsot kérek!”

Egy tanulmány szerint azonban, akik egy egyszerűbb állással is beérnék, sokkal nagyobb előnyt élveznek a munkáltatónál ha valamilyen idegen nyelvet olvasási vagy társalgási szinten ismernek. Minél több nyelvet beszélünk, annál nagyobb az esélyünk. Ez különösen néhány szektorra igaz.

Még akkor is, ha nem szeretnénk egy fordítóirodánál elhelyezkedni vagy szakmai és hivatalos fordításokat készíteni, akkor is sok helyen megkövetelik, hogy az ügyfelekkel vagy partnerekkel e-mailben, telefonon vagy személyesen az ő nyelvükön is kommunikáljunk. Noha ez a követelmény nem az alacsonyabb béreknél jellemző, sokszor már egész alsó szinten fontosnak tartják ennek megkövetelését.

Az interneten böngészve is számtalan olyan munkát találhatunk ahol angol, német, szerb, szlovák, román, lengyel, szlovén, cseh, görög vagy éppen dán nyelvtudásra van szükség a pozíció betöltéséhez. Sokszor egyszerre több nyelvet is elvárnak. Azonban érdekesség, hogy nem feltétlenül a nyelvvizsga mennyisége és minősítése számít, mintsem az adott ipari szektorban szerzett tapasztalat és az abban a témakörben végzett élő beszélgetés a gyakorlatban.

Egy új nyelv megtanulásához alap szinten is legalább 300 óra intenzív képzésre van szükség a tapasztalatok szerint, ám egy munkanélküliség ideje tökéletes lehetőséget biztosít egy-két új nyelv elsajátításához, amivel újabb lehetőségek nyílhatnak meg számunkra egy magasabb pozíció és magasabb bér kíséretében.

Hozzászólás írása