Az egyedi bútorgyártás menete

Bútorgyártás tekintetében sokféle megoldással találkozhattunk a történelem folyamán. Míg régebben a bútorokat asztalosok, bútorkészítők egyedileg készítették el, mindig a megrendelő igényeire szabva, az újkor, az iparosodás elhozta a tömeggyártást a bútorkészítésben is. Ma előre gyártott bútorok és egyedi bútorok közül választhatunk, igényeinknek és pénztárcánknak megfelelően.

Ha nem találtunk kereskedelmi forgalomban számunkra megfelelő bútort vagy bútorokat, lehetőségünk van egyedi elképzeléseink alapján saját bútort terveztetni, gyártatni, beépíttetni. A legtöbb esetben tervező, belsőépítés, lakberendező segítségét is igénybe vehetjük a bútorgyártást kivitelező vállalkozáson keresztül vagy egyénileg is választhatunk szakembert erre a célra.

Ha egyedi bútor gyártásról van szó, az első feladat kiválasztani a legmegfelelőbb bútorgyártót. Ezt követően a bútorgyártó szakembereivel alaposan át kell beszélni, milyen bútort szeretnénk. A bútor mérete, anyaga, funkcióival szembeni elvárások, díszítés és még sok egyéb kérdéses pont tisztázása után kapunk egy látványtervet és egy árajánlatot. Ezt követően még van lehetőségünk változtatásokat kérni.

A bútor anyagának kiválasztása sarkalatos kérdés, mivel mind a bútor megjelenésére, mint pedig időtállóságára kihatással van az, hogy miből készül. A bútorgyártás eme lépése személyes megtekintést kíván. El kell mennünk a bútorgyártó telephelyére, raktárába és ki kell választanunk azt az alapanyagot, azon belül azt a típust és színt, amelyből az egyedi gyártású bútorunkat elképzeltük.

Ugyanekkor ki kell választanunk a kiegészítőket, meg kell határozni, milyen ajtókkal, hogyan nyílva, milyen fiókmegoldásokkal és milyen rögzítéssel szeretnénk bútorunkat. Amennyiben fürdőszobai vagy konyhai bútorról beszélünk, valószínűleg a mosdó vagy mosogató, gáztűzhely és egyéb beépítendő elemek helyét és beépítésének módját is ki kell választanunk. Amennyiben mindezzel megvagyunk, megkezdődhet a bútorgyártás.

Az egyedi bútorok gyártása a gyártás megkezdésétől számított 2-8 hét múlva fejeződik be. Ebbe nem számoltuk bele a bútor kiszállítását, telepítését és a különböző beépítendő elemek beépítését. A konyha egy sarkalatos pont, hiszen általában a mosogató és a tűzhely mindenképpen beépítésre kerülnek, de gyakori a mosogatógép, mosógép és hűtő beépíttetése is.

Hozzászólás írása