Manapság már egyre kevesebb időnk van megválogatni, hogy miket eszünk, inkább beugrunk egy gyorsétterembe, és bedobunk pár falatot. Sajnos egyre kevesebben termesztenek növényeket, tartanak állatokat otthon, mert nagyon költségessé vált a tartásuk. Az állateledel, a növények vízigénye, az élelmiszeripari gépek megvásárlása mind kiadással jár, és sajnos nem biztos, hogy ez meg fog térülni.
A bizonytalan mezőgazdaság
A mezőgazdaság elég bizonytalan terület, hiszen a kedvezőtlen időjáráson túl még számtalan egyéb tényezőtől is függ, hogy milyen lesz a termés. Amíg nem voltak túlnyomó részt lakások a kertes házak helyett, kerti kutas öntözés a hálózati víz helyett, és szupermarket sem volt, addig az emberek megtermelték a maguknak szükséges javakat. Mára már egyre kevesebben tesznek így, pedig míg a házi termesztésnél tudjuk, hogy mi van a kész termékben, addig a bolti zacskósról nem tudjuk ugyanezt elmondani.
Házi ízek
Akik kis kertes házban élnek, nekik sem feltétlenül kell lemondaniuk a növénytermesztésről, állatot inkább ne tartsanak kis helyen. Nyugodtan nevelgethetnek például paradicsomot, paprikát, vagy egyéb más zöldséget. Gyümölcsök közül inkább azokat részesítsék előnyben, amelyek nem fák, hiszen a hely szűke miatt ha megnő, akkor nem fog más elférni a kertben. Apróbb növényeket, zellert, kaport is nyugodtan termeszthetünk.
A nagy kerttel rendelkezők se vágjanak bele azonnal a „nagyipari” termelésbe. A gazdálkodás nem egyszerű folyamat, folyamatosan kell tanulni és fejlődni. Ha komolyan gondoljuk, akkor kérjük szakértők, falusi ismerősök segítségét, különben könnyen belebukhatunk.
Feldolgozás
Mindenképpen tájékozódjunk a növényeinkről, állatainkról alaposan. Szerezzünk be különféle élelmiszeripari gépeket, például töltőket, kézi vagy elektromos változat is van már hurka- és kolbásztöltőkből. Amennyiben gyümölcsöket kívánunk aszalni, ajánlatos professzionális aszaló- vagy szárítógépet beszereznünk. Ezeken túl szükség lehet húsdarálókra, szeletelő gépekre, vákuumcsomagolókra a tartóssá tételhez.