Baj esetén nem sokat ér az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Ha magyarként külföldre indulunk nyaralni, és a cél egy Európai Uniós ország, érdemes valamilyen biztosítást kötni, bármilyen rövid időre is megyünk ki, hiszen baj esetén bizony ezzel akár tízezreket is megspórolhatunk. A közelmúltban egyre népszerűbbé vált a hazaiak körében is az Európai Egészségbiztosítási Kártya, avagy az EEK, amit bár ingyenesen válthatnak ki az igénylők, az első hírek alapján annyit is ér, hiszen a legtöbb külföldi kórházban és egészségügyi intézményben még mindig nem fogadják el ezt a kártyát, és cserébe az emberek jó mélyen a zsebükbe nyúlhatnak az orvosi ellátásért.

Magyarok ajánlják, külföldiek elutasítják

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya előnye az ingyenességen túl, hogy nem csak az uniós országokban, hanem például Norvégiában, Izlandon, Svájcban, de még Liechtensteinben is elfogadják, a lényege pedig, hogy felmutatásával ingyenesen vehetjük igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat. Ez azonban csak az elmélet, több hazai blog is beszámolt arról – hiteles nyaralók beszámolói alapján –, hogy bizonyos országokban, így például Olaszországban és Görögországban az orvosok még soha nem hallottak róla, hovatovább nem úszhatjuk meg vele azt sem, hogy amennyiben balesetet szenvedünk, az önrészt nekünk kelljen kifizetni.

Baj esetén nem sokat ér az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Baj esetén nem sokat ér az Európai Egészségbiztosítási Kártya

A hírt Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének egyik elnöke is alátámasztotta, aki szerint több olyan panasz is érkezett ügyfeleiktől, miszerint nem csak az olasz és a görög, hanem a spanyol vagy a ciprusi kórházakban és orvosi rendelőkben sem akarják minden esetben elfogadni a kártyát, mert korábban nem világosították fel az illetékeseket a használat kapcsán. Az ok az elnök szerint az lehet, hogy a kérdéses országokban az állami kórházak és intézmények folyamatos finanszírozása egyre komolyabb gondot okoz és folyamatos nehézségekbe ütközik. Olaszországban ugyanakkor az orvosok egy jelentős részének például nincs szerződése állami intézményekkel, márpedig ez az egyik alapfeltétele a kártya elfogadásának.

Egyre kevesebben váltják ki az EEK-t

Az Országos Egészségügyi Pénztár legfrissebb statisztikái szerint bár ingyenes, főként talán a fentiek miatt így is egyre kevesebben igénylik az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, így a két évvel ezelőtti adatokhoz képest például tavaly harmadával kevesebb került kiküldésre, egészen pontosan 310 ezer darab. Mindez természetesen abból is fakadhat, hogy nagyon sok utazó nem intézkedik előzetesen a biztosítás kapcsán, lévén az EEK lehetőséget nyújt arra, hogy baj esetén akár utólag is intézkedhessenek az emberek.

Ehhez természetesen a helyszínen ki kell fizetni a kezelés költségeit, de a kiállított eredeti számlákat, valamint a kiegyenlítésükre vonatkozó igazolást is be kell nyújtani a magyar egészségbiztosítóhoz, akik a kinti biztosítóval felveszik a kapcsolatot, és az egyeztetést követően – ami hetekig is eltarthat – visszatérítik a kifizetett összeget.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats