Beszéljünk a hangyairtásról

Az egyes hangyák nagy gyakori vendégek a ház körül, de rengeteg esetben otthonunkban is. Hazánkban általában a legnagyobb károkat az úgynevezett fáraóhangya, a kis fekete hangyák, a gyepi hangya és a házi hangya okozzák. Bármelyikkel is találkozunk lakókörnyezetünkben, irtásukról minden esetben érdemes gondoskodni.

A hangyairtás folyamata

A hangyák irtását számtalan módszerrel elvégezhetjük, ezáltal a porozás, a permetezés vagy a mérgezett csalétek alkalmazása egyaránt a hatékony megoldások között van. Ezek többségét, mint amilyen például a permetezés vagy a porozás, rendszerint hangyairtó szakemberek végzik, akik ezzel a megoldással, nemcsak hatásos megoldást nyújtanak a hangyák ellen, hanem ezzel szemben garantáltan hónapokig tartó hatást is biztosítanak. A hangyák ellen használt vegyszerek teljesen szelektívek és biztonságosak, az emberre nézve a felhasznált mennyiségben nem károsak, nem hagynak foltot, és szinte teljes egészében szagtalanok.

Hasznos kitérő

Amennyiben nem vegyszereznénk, a mérgező csalétek alkalmazásával is nagyon jó eredményeket érhetünk el, ellenben ebben az esetben a hatást egyrészt nem garantált, másrészt minden esetben hosszú ideig is eltarthat, amíg a hangyák az irtószert behordják maguknak a bolyba, ami annak lassú, de annál biztosabb pusztulásához vezethet. Ha a szabadban élő hangyákról van szó, akkor ellenük a legjobb módszer alighanem a porozás, amit szintén szakemberek végeznek, és minden esetben egy speciális gépet használnak ehhez. A porozás során elszórt vegyszeralapú anyag emberre és a háziállatokra teljes mértékben ártalmatlan, ellenben a hangyákra nagyon hamar képes hatást kifejteni, ezáltal akár egy teljes kolóniát is gyorsan kiirthatunk vele.

A hangyákról

Beszéljünk a hangyairtásról

Beszéljünk a hangyairtásról

A hangyák elég sajátos életmóddal rendelkeznek, ezáltal még mielőtt irtásuknak nekikezdenénk, érdemes megismerkedni velük alaposabban is. Kezdjük az egyik legnagyobb kártevővel, a fáraóhangyával. A kolóniát rendszerint egy akár 5 milliméteresre is megnövő nőstény vagy királynő irányítja, aki kezdetben még rendelkezik szárnyakkal, később viszont elveszíti ezeket. A hímek és a dolgozók ebben a fajban kisebbek, otthonainkban általában pedig szinte mindig a munkásokkal találkozunk, akik átlagosan 2 – 2,5 centiméteresek, vékony testalkattal rendelkeznek, színűk pedig vörösessárga.

Meglepően lassan mozognak a legtöbb hangyafajhoz mérten, így ha színükről nem is, erről azonnal felismerhetők. A nőstények életükben több száz petét is tudnak rakni, amiből 5-6 nap alatt lárvák lesznek. Érdekesség, hogy a lárvák kifejlődéséhez legalább 26 fokos hőmérséklet és nagyon magas, átlagosan 80 százalékos páratartalom szükséges, ennek hiányában nem, vagy csak részleges kifejlődés várható, ami átlagosan 35-42 napig tart el. Egy hangyabolyban egyszerre akár több száz királynő is élhet, akiknek csak az a feladatuk, hogy biztosítsák az utódokat a fajuk számára. A hímek szerepe ennek az elősegítése, míg a dolgozóké az, hogy táplálják a hímeket és a királynőket, valamint gondozzák az ivadékokat.

Mivel a hangyák mindenevők, ezért szinte bármilyen élelmiszert nagyon szívesen elfogyasztanak. A bolyból több királynő esetén leánykolóniák szerveződhetnek, amelyek kapcsolatban maradnak az eredeti bollyal. A fáraóhangya a legtöbb esetben épületek falában alakít ki kolóniát, sok esetben a fűtés- és a meleg vizes csövek közelében, de előfordulhatnak bútorok belsejében is.

A többi hangyafajról, így a kis fekete hangyáról, a házi hangyáról és a gyepi hangyáról nagyjából ugyanezek a dolgok mondhatók el. Ők is rendkívül gyakori kártevők, de leginkább a kertes házakban láthatjuk őket. Az egyes fajok legfeljebb 1 centiméteres nagyságot élhetnek el, és szeretnek a szabadban, a földben, korhadt fában vagy falrepedésekben bolyokat építeni maguknak.

Ezekben rendszerint egy királynő és esetenként több ezer dolgozó is megtalálható. Mindegyikük mindenevő, de kedvenc csemegéjük a levéltetvek által kiválasztott mézharmat. Emiatt gyakran megjelennek, ha a lakásban tetves szobanövények vannak, de az élelmiszerekre is ráhajtanak, a legtöbb esetben pedig tavasszal és nyáron találkozhatunk velük.

Ha megelőznénk a hangyák megtelepedését

A hangyák megtelepedésének egyik legjobb módja nagy általánosságban az, ha mindig törekszünk a rendre és a tisztaságra, rendszerint egy helyen eszünk, nem morzsázunk mindenfelé a lakásban, nem hagyunk elől ételmaradékokat, a tányérokat és az edényeket pedig gyorsan elmossuk, vagy kompletten elmosogassuk. Érdemes az edényeket is mindig elzártan tartani – például műanyagdobozokban –, hiszen ha megérzik a szagukat, szinte azonnal százával tódulnak majd az otthonunkba a kis kártevők, akik bár különösebb fertőzéseket és egyebeket ritkán hordoznak, ellenben így is kellemetlennek tekinthető a közelségük.

Hozzászólás írása