Ezeket érdemes szem előtt tartani térkő lerakása előtt

Ha befejeztük a házfelújítást neki is állhatunk kertünk, vagy udvarunk kicsinosításának. Napjainkban a családi házak udvarainak kialakításában legtöbbet a térkövet használják. Számtalan udvar, kapubejáró, vagy járda készül ebből az időtálló anyagból. Mindenki úgy szeretné kialakítani kertjét, hogy az hosszú évekig, évtizedekig tökéletesen nézzen ki.

A térburkolat egy könnyen megfizethető, mégis esztétikus megoldás. A piacon található térkövek választéka hatalmas, de a legtöbbször mégsem az anyag nem megfelelő kiválasztása okozza a későbbi gondokat.

Mikre figyeljünk oda térkövezéskor?

Sajnos a kivitelezés minősége az, ami a legtöbb esetben mindig kivetni valót hagy maga után. Ezek a hibák hol kisebb, hol nagyobb kellemetlenséget tudnak okozni a mindennapjaink során, de akár komoly, nagyobb anyagi kárral járó következményeket is okozhat. A térkövezés legnagyobb buktatója az, hogy sok esetben nincs kialakítva az adott talajra illeszkedő megfelelő réteg. Ez lehet vízzáró, vagy vízáteresztő. Azt, hogy a mi kertünkben melyikre lesz, szükség még az elején el kell dönteni. A legtöbb esetben, ahol lehetséges jó, ha a vízáteresztő rétegrendszert alkalmazzuk.

Ezeket érdemes szem előtt tartani térkő lerakása előtt

Ezeket érdemes szem előtt tartani térkő lerakása előtt

Gyakori hiba még az is, mikor a térkő alá anélkül kerül egy vastag betonréteg, hogy kialakítanánk a megfelelő vízelvezetésre. Így ebbe a betonmederbe gyakorlatilag felgyűlik az esővíz és egy több napig tartó esőzés után könnyen megsüllyed a térkő, ha egy gépjármű áthalad rajta.

A harmadik hiba, ami a legtöbbször előfordul, nem statikai, inkább esztétikai hiba. Ez lényegében egy rossz lerakási módszer. Mivel a térkövek gyártási technológiája nem teszi lehetővé azt, hogy mindegyik térkő pontosan ugyanolyan színű legyen, ezért hibás lerakás esetén színben eltérő szigetek tudnak kialakulni, mely nem túl szép látvány.

Ennek elkerülése egy kis odafigyeléssel lehetséges. A trükk csupán annyi, hogy térkövezéskor mindig úgy helyezzük le a térköveket egymás mellé, hogy 2-3 raklapból veszünk felváltva térkövet így az eltérő színű darabok keveredni fognak egymással. Ilyenkor több raklapról együttesen kell a térkövet beépíteni. Ez természetesen az időtállóságot és a terhelhetőséget nem fogja befolyásolni, ez kimondottan a térkő esztétikai megjelenését befolyásolja majd.

Hozzászólás írása