Fog implantáció

Komoly lelki traumával járhat fogaink levesztése. Bármilyen okból is történik, az bizony lelkileg megviseli az embert. Erre a problémára vannak kifejlesztve a hidak és a kivehető protézisek. Gyakran ezek a megoldások sem esztétikailag nem állják meg a helyüket, és a viselésük is inkább kényelmetlen, mint természetes.

A fogimplantátum (fogbeültetés) sokkal nagyobb önbizalmat ad a páciensnek, hiszen nagyobb a stabilitása és esztétikailag sem tér el az eredeti fogtól. Mindenképp ez a megoldás javítja leginkább az életminőséget.

A fogbeültetés igazából félrevezető lehet, hiszen konkrétan a foggyökeret ültetik be. Ezeknek a gyökereknek manapság már rengeteg típusa elérhető. Gyakorlatban viszont a titán ötvözetből készült implantátum a legbiztonságosabb. Ez csökkenti a fogágy sorvadását, így ha a fogaink a sorvadás miatt lettek hiányosak akkor ezt a típust ajánlják. De természetesen alkalmas balesetek miatt kialakult foghelyek pótlására is.

Mitől függ a beültetés sikeressége? Kilökődhet-e z implantátum?

Bár az implantátum gyökér része az állkapocs csonthoz sokkal jobban kötődik mint a saját fogunk, de az ínnyel való kapcsolata lényegesen gyengébb lehet. A beültetés egy műtéti eljárás, aminek sajnos lehetnek szövődményei. Mint minden műtétnél amit az emberi testen hajtanak végre, ennél is fokozott figyelem szükséges, a kockázatok elkerülése miatt.

A mi feladatunk ebben csupán annyi, hogy a számunkra legmegfelelőbb orvost bízzuk meg ezzel a feladattal. Csak profi, tapasztalt szakemberre bízzuk rá magunkat. A rutinos fogorvosok elsőként egy 3dimenziós CT felvételt kérnek, ami segítségével megtervezik a műtét végbe menetelét. Ellenőrzi a csont sűrűségét, a fogak és gyökerek közti távolságot és maximálisan felkészül a beavatkozásra. Az implantátum kilökődése csak nagyon ritkán fordul elő, aminek az okát szinte minden esetben kilehet nyomozni, és a következő próbálkozáskor a hibát kiküszöbölni. Tudatos szájhigiéniával és 5-6havi ellenőrzéssel a beültetett fog hosszútávon jelent stabilitást a szánknak.

Hozzászólás írása