Hasznos tippek és trükkök a hatékony internetes információkereséshez

Az emberek jelentős része ma már az interneten keres választ szinte mindennemű felmerülő kérdésre, így a Google keresőjén át próbálkozik meg információhoz jutni.

Ezt azonban sokféleképpen meg lehet tenni, de a leghatékonyabb alighanem az, ha konkrétan a keresőóriás hasznos tippjeit és trükkjeit vesszük számításba ehhez, lévén a Google egy kisebb tanácsadóval szolgál azzal kapcsolatban, hogy miként is kell hatékonyan használni a keresőt ahhoz, hogy mindig a legjobb találatokat kaphassuk. Lássuk a legfontosabb alapszabályokat:

1. Fő az egyszerűség!

A Google ajánlása szerint bármit is keresünk az interneten, a lényeg minden esetben az egyszerűség lesz, a releváns kulcsszavak és keresőszavak használata. Ne bombázzuk felesleges állításokkal és kijelentésekkel a keresőt, próbáljuk meg csak azokat a szavakat használni, amelyek a leghatékonyabban leírják a keresett információt. Ha például tejet szeretnénk venni, akkor ne azt írjuk be a keresőbe, hogy „hol lehet tejet venni”, hanem azt, hogy élelmiszer vagy élelmiszerbolt. Ha szeretnénk pontosabb találatokat kapni, ezáltal helység szerint keresni, akkor írjuk be az adott város vagy település nevét is, így például „élelmiszer budapest” és ezzel garantáltan azonnal számtalan hasznos találatot kaphatunk a környékünkön lévő élelmiszerboltokról.

2. Felejtsük el a pötyögést!

Hasznos tippek és trükkök a hatékony internetes információkereséshez

Hasznos tippek és trükkök a hatékony internetes információkereséshez

Az okostelefonok világában egyre inkább előtérbe kerülnek az egyszerűsített parancsformák, az egyszerűsített kommunikációs módszerek, valamint a hangirányítás jelentősége is. Ha fontos lenne például menet közben keresnünk, ellenben éppen vezetünk, vagy a nagy tömegben másra is figyelnünk kell, akkor elegendő csak a Google keresőjében vagy külön alkalmazásában a mikrofon ikont megnyomni, és már mondhatjuk is a megfelelő keresőszavakat.

3. Mindig alaposan gondoljuk meg, hogy mit keresünk!

Ha nem a vakvilágban tapogatózunk, és pontos elképzelésünk van arról, hogy mit is keresünk, akkor alaposan gondoljuk át, hogy a lehetséges találat milyen honlapon jelenik meg és milyen szövegkörnyezetben, ergo milyen kulcsszavak és keresőszavak társaságában lelhetünk rá nagyobb valószínűséggel. Ha például azt írjuk be a keresőbe, hogy „elromlott a mosógép”, akkor bizonyára sokkal kevésbé hasznos találatokat kapunk majd, mint a „mosógépjavítás”, a „mosógépszerelő” vagy a „mosógép szerviz” beírását követően.

4. A Google nem figyeli a helyesírást!

A Google egy rendkívül fejlett kereső, amely akkor is képes pontos találatot biztosítani számunkra, ha éppenséggel elírtunk volna valamit, vagy nem helyesen adtuk meg a számára. Amikor kifejezést írunk be a keresőbe, rendszerint már azonnal kapjuk is a megfelelő ajánlásokat a szó leggyakoribb írásmódjára vonatkozóan, így ha el is gépelünk valamit, nem kell a javítással törődnünk, a kereső megteszi helyettünk. Szintén felesleges a kis- és nagybetűkkel vagy az írásjelekkel foglalkozni, hiszen akár azt írjuk be, hogy Budapest, akár azt, hogy „budapest”, mindkét esetben ugyanazt a találatot dobja majd a kereső.

Hozzászólás írása