Hitelből karácsonyt? Néha elkerülhetetlen!

Tény és való, hogy a karácsony az utóbbi években teljesen elveszítette jelentőségét, ami azt jelenti, hogy az emberek már szinte csak azért ünnepelnek, hogy egyre többet költhessenek. Ezt azonban egyre több háztartás már nem tudja kigazdálkodni, így ahol több gyerek van, ahol kisebbek a fizetések, de nagyobbak az igények, ott egyre nagyobb szükség van kölcsön felvételére ahhoz, hogy az ünnepek során minden bekerülhessen a fa alá, amit korábban elterveztünk.

Ehhez kapcsolódóan azonban az utóbbi években egyre több panasz és probléma érkezik a különféle fogyasztási hitelek – például áruhitel – kapcsán, így érdemes odafigyelni bizonyos részletekre.

Érdemes okosan eladósodni

Amint arra a Magyar Nemzeti Bank egy aktuális kampányában felhívta az emberek figyelmét, nem azzal van a probléma, ha hitelt veszünk fel a karácsonyi ajándékok finanszírozásához, hiszen mindenki kerülhet nehezebb helyzetbe, a probléma ott kezdődik, ha valaki körültekintés nélkül, mondhatni felelőtlenül ugrik bele a legelső szembe jövő hitelbe. Tegyük fel magunknak ilyenkor a kérdést. Mi lesz jövőre? Netán mi lesz évek múlva? Hiába vásárolnak ugyanis maguknak sokan kisebb összegű fogyasztási hitelekből, amelyek futamideje 6-12 hónap, kalkuláljuk bele ilyenkor azt, hogy az ilyenkor felvett hitelt vissza kell fizetni, és amíg ezt fizetjük, addig se tudunk esetlegesen jövő karácsonyra spórolni. Ha mindenképpen hitelre van szükségünk, válasszuk a lehető legrövidebb lejáratút, így mielőbb megszabadulhatunk tőle, és tanulva az esetből, legközelebb akár már nyáron is nekiláthatunk az ünnepekre való spórolásnak.

Hitelből karácsonyt? Néha elkerülhetetlen!

Hitelből karácsonyt? Néha elkerülhetetlen!

Ha veszünk is fel hitelt karácsony tájékán, esetleg áruhitelre veszünk egy új tévét vagy játékkonzolt magunknak, akkor érdemes átlátni, hogy a nulla százalékos hitel nem jelenti azt, hogy ingyen megkapjuk a kölcsönt, annak ugyanis ugyanúgy lesznek költségei, mint bármelyik másik normális hitelnek, mindössze a bank egy bizonyos részét átvállalta – általában az adott termék árának jelentős megemelésével. Ne feledjük, egy áruházban megkötött szerződés, egy ilyenkor életbe léptetett áruhitel során soha nem kaphatunk ugyanolyan alapos tájékoztatást, mintha egy bankban történt volna mindez, hiszen az áruházakban rendszerint közvetítők dolgoznak, akik nem csak sietnek, hanem rendszerint el is felejtik felhívni a figyelmünket néhány fontos, a szerződésben egyébiránt leírt dologra.

Éppen emiatt ne kapkodjunk, és bátran kérjük el a hitelszerződés aláírása előtt a szerződést, és nézzük át a feltételeket. Ezt senki sem utasíthatja el tőlünk, és ha sürgetni is próbálnak minket, ragaszkodjunk a jogainkhoz. Sok esetben például a szerződések apró betűs részei térnek ki külön arra, hogy mennyi extra összeget kell megfizetnünk, vagy milyen óriási kamatok várnak ránk késedelmes fizetés esetén, ami a hiteldíjnak akár a többszöröse is lehet, ehhez pedig elegendő egyszer késve befizetni a törlesztő-részletet.

Ingatlanunkat is veszélybe sodorhatjuk

Hogy miért nem szabad felelőtlenül költekeznünk és hitelt felvennünk karácsonykor, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy példának okáért egy rosszul megválasztott személyi kölcsön esetén olyan súlyos válsághelyzetbe is kerülhetünk – többszörös nemfizetés esetén –, hogy bizonyos körülmények között még meglévő ingatlanunk, tehát a saját otthonunk is veszélybe kerülhet. Noha nyilvánvalóan ez ritkán fordul elő, de ha végrehajtásra kerül az ügyünk, és az eljárás során nem találnak nálunk megfelelő ingóságot, akkor ingatlant, illetve annak egy részét is lefoglalhatja a hatóság. Legyünk tehát mindig körültekintőek!

Hozzászólás írása