Hová fejlődik a tévé? – A jövő tévéi

1926-ban történt az első nagy televíziós adás továbbítása London és Glasgow között. Az elmúlt 87 évben a technológia rendkívül sokat fejlődött, ma pedig már elképzelhetetlen az életünk televízió nélkül. Hazánkba az 1950-es években érkeztek meg az első televíziókészülékek.

A tévék akkor még kuriózumnak számítottak, ha valakinek volt készüléke, akkor akár a fél falu is ott toporoghatott a küszöbön, hogy adást nézzen.

Akkoriban a tévézés újdonság volt, közösségformáló hatással rendelkezett, míg mára inkább magányos tevékenységgé vált. Eleinte csak manuálisan, kézzel lehetett vezérelni a tévéket, majd később bejöttek a távirányítók, így akár a kanapén feküdve is képesek lettek irányítani a televíziót az emberek.

A 90-es években jelentek meg itthon a kereskedelmi csatornák. A csatornák száma folyamatosan növekszik, akik ma nagy csomagra fizetnek elő, azok több tucat csatorna kínálatából választhatnak. A televíziók mérete is jelentős változásokon ment át. Míg régen több emberes munka volt egy készüléket cipelni, mára már mind súlyukban, mind méretükben és képminőségükben is óriási lett a fejlődés.

A régi katódsugárcsöves készülékek helyett folyadékkristályos (LCD), LED háttérvilágítású, vagy plazmatévéket vásárolhatunk. A készülékek vékonyak, nem foglalnak el nagy helyet, a képek élesedtek. Egyre több csatorna sugároz HD minőségben adásokat, a képek tűélesek lehetnek.

A jövő TV felbontása: a 4K, UHD (Ultra High Definition)

A jövő technológiája valószínűleg a 3D-nek a 4K lesz, hivatalos nevén az UHD (ultra high definition), ami 3840×2160 pixeles felbontást jelent. Ezt követi a Super Hi-Vision. Elképesztő, nem?

Azok számára, akik nem szeretnének előfizetni valamilyen csomagra, elég egy set-top-box, és több csatornát is foghat teljesen ingyenesen. A digitális átállás egyébként idén (2013.) esedékes minden háztartásban, májustól október végéig tart, és az egész országra kiterjed.

Ma már olyan televíziók is készülnek, hogy egy szemüveg segítségével három dimenzióban nézhetünk filmeket és műsorokat.

A jövő technológiája valószínűleg a 3D-nek a 4K lesz, hivatalos nevén az UHD (ultra high definition), ami 3840*2160 pixeles felbontást jelent. Ez a méret mintegy duplája a Full HD-nak. Elérhető tartalom azonban kevés van, ami komoly hátrányt jelent, így az emberek egyelőre nem valószínű, hogy pénzt invesztálnak egy 4K tévébe.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats