Ilyen az igazán intelligens otthon

Az intelligens házak fogalma alig néhány évvel ezelőtt, tulajdonképpen a különféle okos-készülékekkel egyetemben jelent meg a világ építőiparában, és bár hazánkban még nagyon gyerekcipőben jár mindez, a külföldi nyomásra és mintára egyre gyakrabban hallani intelligens épületekről, hovatovább intelligens otthonokról. Tudjuk-e azonban, hogy mit is nevezünk így, miként könnyíti meg és teszi kényelmesebbé például a mindennapjainkat egy ilyen lakás?

Kezdjük az alapoktól

Az intelligens épületek és lakóházak azzal nyerhetik el ezt a megtisztelő titulust, hogy az ilyen házakban a világítás-, a hőmérséklet-, a riasztó-, az öntöző-, vagy a különféle médiarendszerek nem külön-külön szisztémákon alapulnak, ezáltal külön-külön világítást követelnek, hanem kialakításra kerül közöttük egy olyan logikai rendszer, aminek köszönhetően minden együttműködik majd mindennel. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy egyetlen beállítás vagy kapcsoló segítségével egyszerre több, egymásból következő állapotváltozás idézhető elő a lakásban.

Például, ha bekapcsoljuk a riasztót, automatikusan lekapcsolódik minden villany, leereszkednek a redőnyök, és pár fokkal visszaveszi a hőmérsékletet a termosztát, illetve mindez természetesen fordítottan is igaz. Mindezzel rendkívül jelentős energia megtakarítást érhetünk el, arról nem is beszélve, hogy a funkció igencsak kényelmesnek is tekinthető egyben, hiszen olyan funkciókat köthetünk össze szinte bármivel, aminek következtében rengeteg időt is megtakarítunk, ami a rohanó világban igencsak fontos. Amíg például külön állítanánk a redőnyöket vagy a fűtést, addig nekiláthatunk a vacsorának vagy elolvashatjuk a legfrissebb híreket.

Ilyen az igazán intelligens otthon

Ilyen az igazán intelligens otthon

Általános kényelmi funkciók az intelligens házak kapcsán

Egy intelligens otthon kapcsán talán nem is gondolnánk, hogy mennyi nagyszerű kényelmi funkciót érhetünk el a segítségével. Példának okáért az intelligens ház esetében megadható, hogy ha elmegyünk otthonról, mindent áramtalanítson, így hosszabb utazások során nem kell azon aggódnunk, hogy bekapcsolva hagytunk egy lámpát, esetleg bedugva maradt-e a vasaló. Elég csak egy okostelefon, valamint egy Wi-Fi pont ahhoz, hogy a biztonsági rendszernek hála bármikor megbizonyosodjunk róla a saját szemünkkel: minden rendben van otthon. Sőt mi több, telefonunkkal bármikor vezérelhetjük is az egyes rendszereket, így mielőtt hazaérnénk, feltekerhetjük a fűtést vagy felhúzhatjuk a redőnyöket.

Az intelligens rendszerben beállítható például, hogy ha valaki hazaér – például gyermekünk az iskolából –, azonnal kapjunk róla tájékoztatást. A szisztéma meg tudja határozni, hogy ki van otthon, így a gyerek számára például nem fog működni a tévé, a vasaló, a villanytűzhely és más egyéb veszélyes használati tárgy sem. Egy intelligens ház képes arra, hogy amint megnyomtuk a kapunyitó gombot, felkapcsolja a házban a villanyt, bekapcsolja számunkra a tévét, és közben lefőzzön nekünk még egy kávét is. Mi ez, ha nem fejedelmi kényelem?

Hozzászólás írása