Itt a legdrágábbak Balatonon a nyaralók

Magyarországon, és általánosságban az egész világon is igaz, hogy a népszerűbb nyaralóhelyeken és üdülőkörnyezetekben sokkal drágábbak a területek, az ingatlanok és a nyaralók, mint máshol. Ez hazánkban a leginkább olyan régiókat érint a leginkább, mint a Balaton, ahol megdöbbentő módon még az egyes régiók között is óriási különbségek vannak annak függvényében, hogy melyik hely népszerűbb a többinél.

Nagyvonalakban például kijelenthető, hogy a magyar tenger déli partja körül sokkal magasabbnak tekinthető a négyzetméterár, ellenben egy új, vagy legalább újszerű nyaralóért Balatonfüreden kell a legtöbbet fizetniük azoknak, akik szeretnének hozzájutni egy efféle ingatlanhoz.

Nagyobb volt a déli parton az áremelkedés

A legfrissebb statisztikák szerint a korábbi éveknek megfelelően alakultak a Balaton északi és déli partja közötti ingatlanár-különbségek, ezáltal az északi parton még mindig sokkal olcsóbban juthatunk hozzá házakhoz. Ez azt jelenti, hogy évek óta minimális emelkedéssel jelenleg 170 ezer forintos négyzetméteráron stabilizálódott a nyaralópiac, ugyanakkor a déli parton ennek kis híján a kétszeresét kell kifizetnünk abban az esetben, ha saját nyaralót szeretnénk. Bár már négy évvel ezelőtt is rekordnak számított a 255 ezer forintos négyzetméterenkénti ár, az elmúlt esztendőkben folyamatos emelkedés történt, amiből kifolyólag ma már 290 ezer forinton áll az ingatlanok fajlagos ára a déli parton.

Itt a legdrágábbak Balatonon a nyaralók

Itt a legdrágábbak Balatonon a nyaralók (kép illusztráció)

A szakértők szerint az emelkedés ésszerű indokokkal magyarázható, így például azért drágábbak az ingatlanok a déli parton, mert ott sokkal nagyobb a forgalom az új, vagy az újszerű, legfeljebb négy éves nyaralók kapcsán, amelyek sokkal magasabb árakkal rendelkeznek, ezáltal felfelé redukálják az átlagot. A legnagyobb kereslet tavaly is főként ezek iránt az apartmanok iránt volt, és ilyenek jelenleg főként Balatonboglár, Balatonalmádi és Balatonfüred körzeteiben épülnek nagy számban, a korábban épített nyaralók ugyanis mára szinte mind elkeltek a többi régióban.

A régi nyaralókat is nagyon keresik

A Balaton körül az új apartmanok fajlagos ára rendkívül változó, ezáltal például míg Siófokon átlagosan 300-350 ezer forint, addig Balatonalmádiban már 350-400 ezerre emelkedik, és Balatonfüreden 400 ezer forinttól indul a teljes kínálat, ami bizonyos esetekben – nyilván a luxus-apartmanok tekintetében – akár a másfél millió forintot is elérheti. Az új nyaralók mellett továbbra is keresettek mindkét parton a régebbi, önállóan álló, felújításra szoruló apartmanok, amelyek közül a leginkább a 6 és 15 millió forintos sávban állók a leginkább kelendőek. Természetesen vannak kivételes esetek, így például azok a nyaralók, amelyek nagyon közel állnak a Balatonhoz, ezekért ugyanis akár 25 milliót is elkérhetnek az eladók.

Az északi parton a kisebb, önállóan álló, de felújításra szoruló nyaralók szintén 10-15 millió forintos árkategóriában mozognak, azonban nagyon keresettek is a régebbi építési, egyszobás apartmanok is, amelyekhez itt már 4 millió forinttól is hozzá lehet jutni egy kis szerencsével.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats