Komoly betegség jele is lehet a merevedési zavar

Egy boldog párkapcsolat sokak szerint csak jól működő, szenvedélyes szexualitással tartható fent hosszú távon. Vannak azonban olyan esetek, mikor bármennyire is kívánjuk partnerünket, egyszerűen mégsem jön össze az aktus. Talán semmi nem tudja annál jobban letörni egy férfi önbecsülését, ha gondjai vannak az ágyban.

Szexuális teljesítőképességének megromlásáról egyáltalán nem egyszerű megnyílni, és beszélni, ám jó tudni, hogy ez a gond nagy mértékben meg tudja határozni a férfi életminőségét mind fizikai, mind pedig pszichés értelemben is. A potencia zavar azonban komoly intőjel is lehet, hiszen sokszor húzódnak a háttérben olyan komoly szervi problémák, melyre először talán nem is gondolunk.

Mi is pontosan az a merevedési zavar?

Azt az állapotot nevezik merevedési zavarnak, amikor a férfiban huzamosabb ideig fennáll egy olyan probléma, mely miatt képtelen a szexuális aktushoz szükséges merevedést elérni, vagy azt megtartani. Abban az esetben ha ez a probléma, nem csak hátráltatja hanem már lehetetlenné is teszi a szexualitását akkor nem merevedési zavarról, hanem inkább impotenciáról beszélünk.

Ha a merevedési zavar enyhe mértékűnek számít, ha a probléma csak eseti jellegű, és az együttlétek alkalmával csak ritkán jelentkezik. Mérséklet zavarnak nevezik azt az állapotot, amikor a férfi csak esetenként képes létrehozni megfelelő erekciót, súlyos zavar pedig az, mikor ez a merevedés egyáltalán nem tud létrejönni, vagy ha létre is jön, akkor csak nagyon rövid ideig tart és nem tudja azt megtartani.

Milyen betegségek előjele lehet a merevedési zavar?

Nem beszélünk róla, mert rettentő kínos, és kellemetlen, pedig kéne, hiszen rengeteg dolog első jele is lehet a potencia zavar. Szakértők alátámasztották, hogy az esetek 80%-ban a probléma organikus eredetű, a maradék 20% pedig különböző pszichés problémákra vezethetőek vissza. A merevedési zavart okozhatja depresszió, szorongás, pánikbetegség, előhozhatja a teljesítménykényszer, a stressz, és a félelmek is, illetve az is, ha valamilyen komoly párkapcsolati problémával küzdünk.

Ezek mellett a háttérben állhat még az elhízás, és a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás is. A merevedési zavarok pszichés rizikófaktorai okozhatják azt, hogy az erek beszűkülnek, elzáródnak, melynek következménye lehet az is, hogy szervezetünk kisebb, vagy nagyobb mértékben károsodik.

A legtöbbször a merevedési zavarok oka a cukorbetegség, a magas vérnyomás, illetve a zsíranyagcsere zavarai lehetnek. Előfordulhat az is, hogy a merevedési zavar lesz az első jele annak hogy cukorbetegek vagyunk, pedig valószínű hogy a sikertelen szexuális aktus után eszünkbe se jutna. Orvosok szerint egyáltalán nem ritka az hogy potencia zavarral érkező páciensnél csak kivizsgálás során derül ki a diabétesz.

Ebből az esetből kiindulva azonban fontos észben tartani azt, hogy menjünk el orvoshoz ha ilyesféle problémával állunk szemben, hiszen ha valami komolyabb betegség áll a hátterében, akkor könnyen lehet, hogy más szövődmények is kialakulnak míg halogatjuk az orvosi látogatást. A diabétesz szövődménye lehet a vesekárosodás, vagy akár a látászavar is.

Hozzászólás írása