Környezetbarát építkezés?

A környezettudatosság fontosságát már számos területen felismerték, és az építőiparban is egyre nagyobb teret hódít. Jó példa erre a könnyűszerkezetes házak építése, hiszen ezek meglehetősen környezetbarátnak mondhatóak, mind a házak, mind az építés tekintetében.

De mit értünk környezetbarát építkezésen vagy otthonon? Alapvetően több szempontot is figyelembe kell vennünk. Az egyik a ház anyaga, ami akkor válik környezetbaráttá, hogy természetes anyagból készül. A vályog, a nád és a szalma is kezd visszatérni, de a legelterjedtebb ebben a tekintetben még mindig a fa. 

A megfelelő tájolás, az energiahatékonyság és a szigetelés is fontos szempont, ahogyan a megújuló energiaforrások kihasználása is, mint a szép vagy a napenergia. A vízzel történő spórolást is ide szokták sorolni, amit megtehetünk víztakarékos eszközök beszerzésével, de akár úgy is, ha esővízgyűjtőt használunk.

Számos szempont, ami alapján eldől, hogy egy ház környezettudatos vagy sem. A könnyűszerkezetes házak számos ponton felelnek meg ezeknek a kritériumoknak, szemben a téglaépítésű házakkal. 

Mitől lesz egy könnyűszerkezetes ház környezettudatos otthon? 

A könnyűszerkezetes házak fából készülnek, tehát az első kritériumnak már meg is felelnek, miszerint természetes anyagból kell készülniük. De itt még nem áll meg a dolog, hiszen számos szempont van még, ami miatt környezetbarátnak mondható ez a lehetőség. A szigetelés és az energiatakarékosság is fontos szempont, és ezen a téren is jár egy plusz pont a könnyűszerkezetes házaknak.

Számos olyan háztípusból válogathatunk, melynek A+ az energia besorolása. A szigetelés esetében sem lesz okunk panaszra a készházak esetében. 

A vízzel történő spórolás igazából csak rajtunk múlik, hiszen a tervezésnél kérhetjük, hogy víztakarékos eszközök kerüljenek beszerelésre, és a napelemek felszerelését is igényelhetjük. A könnyűszerkezetes házak teteje is alkalmas arra, hogy napelemek kerülhessenek rá, így ebből a szempontból is környezettudatossá tehetjük az otthonunkat, amire manapság egyre nagyobb igény van.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats