Még mindig hiányszakma a könyvelő

Egy 2016-os szakmai felmérésének eredménye szerint, Magyarországon a pénzügyi szakember foglalkozási hiány a 8. helyen szerepel. Globálisan ez csak a 7. helyen található. Ezeket az adatokat elnézve az ember gondolná, hogy bátran ajánlott ezekben a szektorokban elhelyezkedni.

A hírek is azt bizonygatják, hogy hiába tanulnak sokan biztosításközvetítőnek, banki befektetési termékértékesítőnek, bérügyintézőnek, pénzügyi-számviteli ügyintézőnek vagy éppen mérlegképes könyvelőnek a piac szinte azonnal felszívja a frissen végzett munkaerőket. Távoktatás megjelenésével, pedig egyre több embert vonzanak ezekhez a szektorokhoz.

Bárki lehet könyvelő?

Természetesen mind szép és jó, hogy hiányszakma és azonnali elhelyezkedést garantál, azonban fontos megemlíteni, hogy nehezen megszerezhető képzés. A mérlegképes könyvelő bizonyítvány az egyik legnehezebben megszerezhető OKJ-s vizsga a szakmák közül. Az országos vizsgaátlag szerint közelebb van a kettes érdemjegyhez, mint a hármas érdemjegyhez.

Évek szükségesek a hatalmas tudásanyag elsajátításához, folyamatos szakmai változásokat pedig rendszeresen kell követni. A kötelező kreditpontok megszerzése mellett érdemes minél több előadáson részt venni, továbbképzéseken részt venni. Szükséges a jognak bizonyos alapszintű ismerete, a munka során jogszabályokban rögzített előírásokat követve lehet végezni a munkát.

Tehát egyértelműen ismernie kell a számviteli és adózási jogszabályokat. Szükséges egy bizonyos elhivatottság, ugyanis csak akkor lehet jól végezni a munkát, ha úgy könyvel, mintha a sajátját könyvelné. A szakma szeretetén túl az emberek iránti tisztelet is szükséges a megfelelő könyvelő-ügyfél kapcsolathoz. Nem csoda, hogy évente több ezren vesznek rész ilyen képzéseken azonban csak töredékük képes elvégezni. Sokan már az elején feladják vagy idővel lemorzsolódnak.

Ezeket a tényeket tekintve nem csoda, hogy hiányszakmává vált a könyvelői munka. Igazán jó könyvelővé csak az elhivatottak képesek válni.

Még mindig hiányszakma a könyvelő (1 hozzászólás)

Oldal 1 / 1
  1. Ferus
    Ferus 2019-11-21 at 10:51 | Reply

    Akkor még nem is emlitettük a számitástechnikai (informatikai) ismereteket ! Ma már csak elektronikusan adhatók be a kféle bevallások, beszámolók ! A számviteli munka nem nélkülözheti az ügyviteli (könyvelési, bérszámfejtési) szoftverek ismeretét sem !

Hozzászólás írása