Megküzdeni egy szexmentes házassággal

Szex nélküli házasság? Nem ritka, hogy olyan párok, akik együtt élnek, akik látszólag jól kijönnek egymással, akiknek nincsenek fontos problémáik, akik egészségesnek és észszerűen boldognak tűnnek, gyakorlatilag teljesen felhagynak a szexuális tevékenységgel.

Egyes tanulmányok szerint (például a pszichológus Robert Epstein által végzettek szerint) a házasságok vagy hosszú távú párok 10-15%-a nem él szexuális életet, és a szexmentes házasságok alatt azokat értjük, amelyekben havonta kevesebb mint egy, vagy évente kevesebb mint tíz szexuális kapcsolat van.

Sokféle oka lehet annak, hogy miért hagyjuk abba a szexet: stressz, betegség, aggodalom, csökkent libidó, potencia problémák, életkor, menopauza vagy az önbizalom hiánya. Könnyen előfordulhat, hogy a szexuális élet a tehetetlenség és a rutin miatt szétesik, nincs rá megfelelő pillanat, vagy a nyugodt időtöltés helyett mindig megzavarják a párt. Megoldás azonban létezik.

A téma megközelítése

Természetesen soha ne az ágyban próbáljunk érvelni, és mindenekelőtt ne próbáljuk rábeszélni a másik a szexre, vagy ne mutassunk ki dühöt és frusztrációt  a helyzet miatt. Mindent meg kell tennünk, hogy ne vegyük magunkra. Próbáljuk nem feltételezni, hogy a másiknak már nincs kedve hozzá.

Általában elég nehéz úgy beszélni, hogy ne adjunk felesleges érzelmi terhet a mondanivalónkhoz. Ezért az, hogy meghallgatjuk, amit a másik mond, és megpróbáljuk a helyébe képzelni magunkat, olyan stratégia, amely segít helyreállítani egy egészséges, komplexusok és kettős mérce nélküli kapcsolatot.

Az őszinteség fontossága

Egy idő után sok ember elhagyja magát, és a nagy bizalom miatt nem figyel a megjelenésére. Persze nem kell szupermodellnek lennünk, de ha nem szeretjük magunkat annyira, hogy törődjünk a külsőnkkel, akkor másoknak sem lesz könnyű dolguk.

Ha azonban a helyzet a beszélgetés után sem javul, akkor érdemes segítséget kérni. A szex- vagy párterápia segíthet az alapprobléma feldolgozásában, és az az érzés is segít, hogy együtt dolgozzuk fel a nehézségeket.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats