Melyik a legtökéletesebb fogkefe a fogorvosok szerint?

A rendszeres fogápolás mellett egy átlagos fogkefe körülbelül 3 hónapon belül teljesen elhasználódik, ilyenkor pedig érdemes újat vásárolni. A boltok polcain azonban rengeteg fajta fogkefe közül tudunk választani és ez a választás nem is mindig olyan egyszerű. Vegyük meg a legolcsóbbat? Mennyivel tud többet egy prémium márkájú?

Tipp: panoráma röntgen segítségével feltárhatjuk a fogproblémákat

A legkeményebb sörtéjű fogkefére vagy épp hogy a legpuhábbra van szükségünk? A fogorvosok segítségével elérhető, hogy biztosan a fogaink számára legtökéletesebb fogkefét vásároljuk meg.

Kemény vagy puha sörtéjű fogkefe a jobb?

Pár évtizeddel ezelőtt még mindenki azt gondolta, hogy bizony a legkeményebb sörtéjű fogkefével lehet csak teljesen megtisztítani a fogsorunkat és körkörös mozdulatokkal, erőteljesen kell átsikálni a fogainkat. Ennek következtében egyre többen szenvednek olyan kellemetlenségtől, mint például a fognyaki érzékenység és az ék alakú fognyaki kopás. A helytelen fogkefe és a rossz fogápolási technika károsítja a fogakat, emellett az íny visszahúzódását is eredményezi, mely heves fájdalommal jár hidegre, melegre, savanyú és édes ízekre is.

Ebből kiindulva ma már a fogorvosok azt tanácsolják, hogy kerüljük el a keményebb sörtéjű keféket, hiszen ez többet árthat, mint használ.

Ajánlatos a közepes, de inkább a puha sörtéjű fogkefét levenni a boltok polcairól, hiszen ezzel kíméletesen tudjuk elvégezni a fogápolási rutinunkat. Nem kell megijedni, ugyanolyan hatékonyabban tud tisztítani a puha fejű fogkefe is, mint egy kemény, a puha és sűrű sörteszálaknak köszönhetően nem súrolva tisztítják meg a fogakat, inkább csak óvatosan letörlik róluk a szennyeződést. Emellett a másik előnye a puha sörtéjű fogkefének, hogy nem tudjuk túlságosan rányomni a fogunkra, úgy, hogy kárt tegyünk a fogzománcba, hiszen nyomás hatására ezek a szálak egyszerűen elhajlanak.

Ennek köszönhetően pedig könnyebb követni a fogak domborulatát, hiszen jobban eléri a kisebb gödröket és egyenetlenségeket. Vásárláskor ügyeljünk arra is, hogy mekkora a fogkefe fejének nagysága. Minél kisebb fejű fogkefét választunk, annál könnyebben fogjuk elérni a hátsó fogainkat.

Hozzászólás írása