Mik a munkaerő-kölcsönzés előnyei és hátrányai?

A munkaerő-kölcsönzés a rugalmas munkaerő gazdálkodás egyik leghatékonyabb eszköze. Mint minden módszernek, a munkaerő-kölcsönzésnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az itthoni gazdasági helyzet fejlődése szempontjából a munkaerő hatékony kihasználása rendkívül fontos, így a munkaerő-kölcsönző cégek nyilvánvalóan mindenekfelett igyekeznek kiküszöbölni a munkaerő-kölcsönzés esetleges hátrányait.

Természetesen akadnak kisebb hátulütői az ilyen alkalmazásnak még a munkavállalók szempontjából is, de alapvetően a pozitívumok a kiemelendők, mint például a több munkalehetőség, valamint az alkalmazottá válás lehetősége.

A munkaerő-kölcsönzés előnyei

Mik a munkaerő-kölcsönzés előnyei és hátrányai?

Mik a munkaerő-kölcsönzés előnyei és hátrányai?

A munkaadó szempontjából a következőkben felsoroltakat egyértelműen a munkaerő-kölcsönzés pozitívumai között könyvelhetjük el. A munkaerő-kölcsönzés díját költségként lehet elszámolni, nem pedig munkabérként, mint a hagyományos alkalmazás esetén. Nem szükséges megfizetni az időszakos munkavállalók bérét abban az esetben, ha például a termelés vagy gyártás átmenetileg nem kiegyensúlyozott. A munkaerő-kölcsönzés legnagyobb előnyei közé tartozik még, hogy nem szükségszerű a hosszadalmas kiválogatási, interjúztatási, illetve adminisztrációs procedúra, hiszen egy megbízható munkaerő-kölcsönző cég segítségével ezek a problémák könnyen áthidalhatóak.

A munkaerő-kölcsönzés hátrányai

Természetesen a munkaerő-kölcsönzésnek is lehetnek hátulütői, mind a munkaadó, mind pedig a kölcsönzött munkaerő szempontjából. A munkaadó szempontjából az elsődleges hátrány a munkaerő-kölcsönzés magas költsége lehet, emellett pedig, ha nem alkalmaz profi munkaerő-kölcsönző céget, rengeteg adminisztratív munkával járhat a folyamat. A jogi háttér összetettebbé és bonyolultabbá válik, így a kölcsönvevőre sokkal több terhet ró a Munka Törvénykönyve.

Sokszor problémák adódhatnak abból is, hogy a kölcsönvevő és a kölcsönbeadó között nincs megfelelő együttműködés. A kölcsönzött munkaerő szempontjából is lehet hátrányos a munkaerő-kölcsönzési folyamat. Nem feltétlenül végzik olyan motiváltan és elkötelezetten a munkájukat, ennek következtében akár a munkavégzés minősége is megromolhat. Előfordulhat azonban az is, hogy a kölcsönzött munkaerő beilleszkedési hiányosságokkal küzd, illetve kiszolgáltatottnak érzi magát, így ez is rányomhatja a bélyeget a dolgozó hangulatára.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats