Mik azok a Google kézi műveletek?

A Google kézi műveleteiről egyre többet hallani és olvasni ám annak pontos mibenlétéről és szükségességéről azonban nem túl sok írás született. Nem kell meglepődni akkor sem, ha a „Google kézi műveletek” kifejezéssel most találkozunk először, hiszen biztosan nem vagyunk egyedül vele.

Még egyesek úgy gondolják a kézi műveletek elve valamilyen vészjósló probléma esetén merülhetnek csak fel, mások inkább segítségként számítanak rájuk, de mégis miről is van szó?!

Azt már bizonyára mindenki tudja, hogy a Google számos algoritmust futtat a nap 24 órájában folyamatosan, amelyek egy része pásztázza a weboldalunkat, mások katalogizálják az ott található adatokat, egyesek pedig a rangsorolásért felelősek. A modern algoritmusok már-már emberi szintű mesterséges intelligenciával rendelkeznek, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy ők sem tévedhetetlenek. Éppen ezért a Google hús-vér embereket is alkalmaz a webhelyek minőségének ellenőrzésére. Azt gondolhatnánk, hogy a „kézi műveleteket” ezek az alkalmazottak végzik el, de tévedünk!

A minőségellenőrök csupán kiosztják a kézi műveleteket!

Bár a Google a webesterek számára minden lehetséges módon igyekszik elmagyarázni, hogy milyen irányelveket kell alkalmazniuk a weboldalak készítése során, ez sokak számára még mindig nem egyértelmű. Hibázni persze emberi dolog, de egyes esetekben büntetést is kaphatunk ha egy-egy ilyen irányelvet megsértünk.

A kisebb-nagyobb véletlen vagy szándékos botlásokat a Google ilyen kézi műveletekkel és akár hátrább sorolással is „sújtja”. Mostanában azért is kaphatott nagyobb hangsúlyt ez a téma, mivel egyre több ilyen figyelmeztetést és beavatkozásra való felszólítást kaptak a webmesterek.

A gépi és emberi minőségellenőrök tehát kisebb-nagyobb vétségekért osztogatják ki ezeket a kézi műveleteket, hogy az az oldalunk (vagy annak egy része) megfelelhessen a Google minőségi útmutatójában foglaltaknak. Legtöbbször a kézi műveletek kiosztására akkor kerül sor, amikor egy weboldalon a keresőmotor indexelésének manipulálására utaló jeleket vélnek felfedezni valahol.

Érdemes tehát ellenőriznünk, hogy kaptunk-e ilyen értesítést ha azt tapasztaljuk, hogy pozíciót vesztettünk és megcsappant a látogatószámunk is.

Ezeket tudhattuk meg a Google szóvivőjétől a kézi műveletekről

A nagy érdeklődésre való tekintettel, John Mueller, a Google nevében több részeltet is elárult a közelmúltban a kézi műveletekről. Állítása szerint ilyet csak akkor kap egy oldal, ha valami valóban nincs rendben az oldalunkkal, ezért okvetlenül ellenőrizzük azt. Ezeket a kiosztott kézi műveleteket a Google Search Console bal oldali oszlopában, a Biztonsági és kézi műveletek menüpont alatt tekinthetjük át.

A szóvivő elmondta azonban, hogy az olyan eseteket igyekeznek kiszűrni, amikor egy konkurencia vagy rosszakaró igyekszik szándékosan különböző módszerekkel megkárosítani az oldalunkat. Ilyenek például a gyanús linkek, amelyeket a Google munkatársai manuálisan, alaposabban is ellenőriznek ha kell.

Az is kiderült, hogy több csapat, több nyelven is végzi ezeket az ellenőrzéseket és, hogy az sem gond ha már fél órán belül kijavítjuk a hibát (például egy hibás plugin kikapcsolása sem időigényes). A kijavított oldal azonban ha újra és újra hibázik, akkor már felmerül a szándékosság gyanúja, így akár több hónap is lehet mire újra foglalkoznak az ügyével az illetékesek.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats