Mikor aktuális a matraccsere?

Ez egy olyan kérdés, amire nem lehet konkrét időtartammal válaszolni, mert oly sok minden befolyásolja, olyan sok a változó, hogy csak néhány támpontot adhatunk a matraccsere ideális időpontjához.

Általában akkor veszünk matracot, amikor vagy tönkremegy az épp használatban lévő ágybetétünk, vagy észrevesszük, hogy bizonyos panaszinkat az aktuális matracunk okozza, erősíti. A matrac kiválasztása nagyon fontos, hosszú távra kell tervezni, nem lehet csak úgy, mindenféle utánajárás nélkül rábökni egy ágybetére, hogy „Ez jó lesz.” A kényelmes, pihentető alvásunk, higiéniánk és gerincünk egészsége is múlhat a matracválasztáson valamint az elhanyagolt, túl hosszú ideig halogatott matraccserén. Ahogy a fogkefe lecserélésére, úgy a matracra is oda kell figyelni. a legjobban azt tesszük, ha folyamatosan figyeljük matracunk állapotát, és ha valami problémát észlelünk, azonnal a tettek mezejére lépünk.

Érdekességek alvásról:

A matrac kiválasztásának körülményességéről és a jó döntés fontosságáról temérdek cikk született már, így lassan közhelyesen hangzik majd, hogy mekkora jelentőséggel bír egy jó matrac és mennyire ügyelni kell arra, hogy megfelelő alátámasztáson feküdjünk alvás közben. Minden kutatás, ami ezzel kapcsolatban íródott, világosan rámutat arra, hogy mennyire befolyásolja a rossz alvás az életünket. Hatással van egészségünkre, lelkiállapotunkra, idegállapotunkra, így a megfelelő alvás biztosítása alapvető fontossággal bír, amire időt, energiát és lehetőségekhez mérten pénzt is érdemes áldozni. Érdemes? Egyenesen szükséges és kikerülhetetlen, különben komoly következményekkel kell számolnunk. Elképesztő mennyiségű információval találkozhatunk a matracokkal kapcsolatban, ami csak még jobban bonyolítja a választást. Nem könnyű feladat manapság a matrac vásárlás.

Mikor aktuális a matraccsere?

Mikor aktuális a matraccsere?

Mivel a matracok sajnos nem olcsók, gyakorlatilag majdnem mindenki megpróbálja a lehető legtovább használni, még akkor is, amikor a matrac már rég nem nyújtja azt a megfelelő alvási komfortot. Noha úgy tűnik a matracok cseréjének halasztásával lehet pénzt spórolni, az ár, amit a másik oldalon fizetünk sokszor sokkal magasabb. A rossz matrac miatti kialvatlanság, fáradság koncentráció hiány sokszor sokkal többe kerül hosszú távon, mint egy megfelelő matrac.

Összefoglalva az elsődleges szabály, hogy mikor érdemes új matracot vásárolni, minden olyan alkalommal, amikor már kényelmetlenül alszunk az ágyunkban. Bárhogy is döntünk az első és legfontosabb, saját érzésünk és az igényeink, hogy hogyan is viszonyulunk a matracunkhoz. Ne találgassunk, hallgassunk mindig a megérzéseinkre, hiszen a testünk sosem csap be minket, mindig jeleket küld, amiket meg kell tanulnunk értelmezni. Ha tudjuk, hogy mit akarunk a választás is sokkal könnyebb lesz és a végeredményben nem csalódunk.

De azok számára, akik a konkrét, látható, leírható jeleket keresik, íme néhány tipp, ami segít eldönteni, kell-e cserélni a matracot, vagy még használható:

  • Látható mélyedés alakult ki a matracon: Ez a rugós matracoknál néha nem gond, mert a rugalmasságot a rugók adják, de mikor már rugó szinten észlelhető a nyomás nélküli besüppedés, a matracot vagy javíttatni, vagy cserélni kell.
  • Olyannyira fellazult a szerkezet, hogy nehézkes a megfordulás, testhelyzet váltás rajta. Ilyen esetekben azonnal új matrac után kell nézni, mert az aktuális darab már semmiképpen nem tud megfelelő alátámasztást biztosítani a gerinc számára.
  • Szaga van a matracnak: Ilyen esetekben egy alapos tisztítás segíthet, amennyiben a matrac alkalmas rá, de ha ezt követően sem lesz sokkal jobb a helyzet, vagy a szag hamar visszatér, szerezzünk be egy friss, új és lehetőleg jobban szellőző ágybetétet!
  • Szúr a rugója: Ez ma már viszonylag ritkán fordulhat elő, de túl hosszú ideig tartó vagy nem rendeltetésszerű használatkor jelentkezhet ilyen probléma. Itt már nem érdemes a fedőmatraccal játszani, új matrac kell.
  • Kidörzsölődött felület: Ilyen esetekben még elképzelhető, hogy a fedőmatrac segítség, ám a kidörzsölődés kialakulásához hosszúidő kell, ilyenkor már más problémák is aktuálisak.
  • Rossz érzés rajta feküdni: Ez az egyértelmű jel, amit sehogy nem lehet kimagyarázni. Ha érezzük, hogy matracunk nem kényelmes számunkra, még akkor is azonnal vagy a lehető leghamarabb cseréljük le, ha még új. Ha rosszul választottunk, inkább „bukjunk el” némi pénzt, mint a megfelelő alvásunk lássa kárát!

A fedőmatraccal való fekhely felfrissítés bevett szokás, azonban számtalan esetben bizonyul kevésnek. Ha egy matrac már romlásnak indult, ott talán egy vagy két hónapot lehet nyerni fedőmatrac használatával. Úgyis ki fog jönni a probléma, úgyhogy a csere nem odázható el, főleg nem hagyható ki.

A cikket támogatta: matracman.hu

Hozzászólás írása