Milyen a jó színes ceruza?

Ha betérünk egy egyszerű papír írószer boltba, biztosan rengeteg olyan dolgot találunk, ami talán nincs is szükségünk, mégis felkelti az érdeklődésünket. Ez akkor is így van, mikor tudjuk jól, hogy például csak pár színes ceruzára lesz szükségünk. A boltok polcain legalább 15 márkával találjuk szembe magunkat, ha „csak” ceruzát szeretnénk venni és a legtöbb márka már mindenféle extra tulajdonsággal is felszereli a ceruzáit, hogy a választás még nehezebb legyen.

Van már hajlítható, csúszásmentes, háromszögletű, könnyen hegyezhető, vagy éppen szilánkmentesen törött ceruza is, ezért egyáltalán nem könnyű eldönteni, melyikre van valójába szükségünk.

Miket kell tudnia egy tökéletes színes ceruzának?

Ahhoz, hogy biztosan a legjobb ceruzát vásároljuk meg a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) szakértői elvégeztek egy tesztet, melyből kiderül, melyik színes ceruzának milyen tulajdonságai vannak. A teszt során 5 dolgot vizsgáltak meg: Az átfedést, a színtelítettséget, a törésállóságot, a hegyezhetőséget és azt hogy rendelkezik-e a készlet FSC minőséggel. Ez a minősítést azt mutatja, hogy az adott ceruza faanyaga ellenőrzött forrásokból, vagy erdőgazdaságból származik-e.

Az új ceruzák általában tökéletesen hegyezhetőek ma már. A teszt során a felmérés többszöri leejtés után történt és meglepő módon nagyon jó eredmények születtek, hiszen a legtöbb fajta ceruzát könnyedén újra lehetett hegyezni, a belsejük egyáltalán nem volt darabokban. A színes ceruzáknál az egyik legfontosabb kritérium, hogy élénk színeken fogjon.

A silányabb minőségű ceruzáknál sokszor tapasztalhatjuk azt, hogy alig van színük a papíron. De a teszt során több olyan márka is előkerült, melyben a barna szín jobban hasonlított a narancssárgára. Ha igazán színhelyes ceruzát szeretnénk, érdemes tényleg egy jobb minőségű, kicsivel drágább csomaghoz nyúlni.

A felmérés során kiderült, hogy a boltokban megtalálható színes ceruzák közül, mint árban, mint minőségben nagyon eltérőek. Összesen huszonhárom ceruza körül csupán 3 márka érdemelte ki az 5-ös minősítést. Nyolc 4,5 értékelést kapott, míg 10 csomag ceruza csupán 2-3 kategóriába került bele. Szerencsére csak Két csomag ceruza volt, amely teljesen megbukott és egyik kritériumnak sem tudott megfelelni.

Forrás: alter.hu

Hozzászólás írása