Milyen szakterületeken kérhetünk fordítást egy fordítóirodától?

Ha fordításra van szükségünk, manapság nem kell mást tennünk, mint felkeresni egy fordítóirodát. A legtöbb irodában több nyelven is a rendelkezésünkre állnak, és nem csak az angol és a német, hanem számos más nyelv közül választhatunk. Nagyon sok anyanyelvű fordító dolgozik a fordítóirodáknak, így biztosak lehetünk benne, hogy jó minőségű munkát kapunk a pénzünkért.

Persze sokan gondolják, hogy jól van, egy sima szöveget bárhol le tudnak fordítani, de ha speciális, szakmai tudást igénylő szövegről van szó, akkor már nagyon leszűkül a lehetőségek köre.

Pedig ez nem így van. A legtöbb fordítóiroda szakfordítókkal is dolgozik, akik a különböző területeken komoly ismeretanyaggal rendelkeznek, és a szakszövegeket is könnyedén és hitelesen le tudják fordítani. Kérhetünk orvosi, műszaki, jogi, de környezetvédelemmel, mezőgazdasággal vagy építőiparral kapcsolatos fordítást is.

A szakfordítók nem csak az adott idegen nyelvet beszélik és használják magas szinten, de az adott szakterületben is járatosak, így nem kell majd aggódnunk a szöveg minőségét illetően. 

Milyen szakfordító fordít le könyveket? 

A különböző idegen nyelvű könyvek fordítása már egy kicsit más képességeket igényel. Ehhez nem szakfordítóra, hanem műfordítóra van szükség, ugyanis ahhoz, hogy egy regény, novella vagy vers külföldön is megállja a helyét nem elég a nyelvismeret, kiváló stilisztikai és esztétikai érzék kell hozzá, illetve az irodalmi műfajokban és zsánerekben is otthon kell lenni.

A legtöbb műfordító mind a forrásnyelvet, mind a célnyelvet anyanyelvi szinten beszélni, erre szükség is van, hogy az olvasó azt az élményt kaphassa, mintha az eredeti művet olvasná.

De egy könyv esetében nem csak a fordításra lesz szükség, ha ki is szeretnénk adni az adott művet. Ahhoz, hogy egy könyvnyomtatásba kerülhessen szerkesztésre, lektorálásra és tördelésre is szükség van, amihez az adott szöveg megértése elengedhetetlen. Ha könyv fordításban gondolkodunk, olyan irodát érdemes választani, amik ezeket a lépéseket is vállalják, hiszen e nélkül nem lesz olyan élvezetes a könyv.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats