Mit tegyünk, ha a gyermekünk szexuális téma után érdeklődik?

Vajon mikor kellene az első beszélgetésre sort kerítenünk, amiben már szóba kerül a szex? Sajnos szülőként gyakran esünk abba a hibába, hogy addig addig halogatjuk a szexről való elbeszélgetést, amíg kicsúszunk az időből. Sokszor úgy érezhetjük, hogy a mi kislányunk, kisfiúnk életében még biztosan nem jött el az idő, amikor erről szót kellene ejtenünk.

Pedig a gyerekeket még tudat alatt is egészen fiatal korunktól kezdve érdekli a téma, még akaratlanul is érintkeznek szexualitással kapcsolatos tartalmakkal. Például ha a 4-5 éves gyermekünk kedvenc meséjében kisbaba születik, akkor semmiképp ne azzal áltassuk őt, hogy azt a gólya hozta. Ha kérdezősködni kezd a témáról, inkább nagy vonalakban meséljük el neki, hogy a kisbaba az anyuka pocakjában fejlődik, mint sem hogy lerázzuk a „ kicsi vagy te még ehhez!”- felszólítással.

Szülőként merjünk beszélni a szexről, a testiségről, természetesen a gyerek fejlettségi szintjéhez mérten. Soha ne titokban pusziljuk meg a párunkat, hiszen nincs abban semmi szégyenli való, ha a gyerek látja, hogy anya és apa puszit adnak egymásnak.

Mit fognak neki megtanítani az iskolában?

Sajnos a mai oktatási rendszer nem kompetencia alapokra épül, ami azt jelenti, hogy a fontos, hétköznapi életre nevelés nem része a tananyagnak. Az egyik ilyen problémás kérdést a szexuális életre nevelés okozza. Gyakran a gyerek nincs tisztában azzal, hogy hogy működik a saját teste, sőt az iskolában szó sem esik arról, hogy az ellenkező nem teste milyen. Nyilván általános iskola 7-8. osztályában megemlítik egy-egy alkalommal a kínosabb részleteket.

De valljuk be őszintén, mennyivel könnyebb lenne az egészet megérteni, ha már alsó tagozatban szóba kerülnének az intim testrészek, a menstruáció vagy a kisbaba születése. Természetesen a gyermek agyi fejlődéséhez mérten kellene ezekről beszélni. Talán azt gondolnánk, hogy a gyerek 5. osztályos korában még nincs felkészülve erre a fajta oktatásra, pedig ők sokkal előbb találkoznak félre érthető helyzetekkel. Az interneten, TV-ben, vagy akár csak a buszon is szembe találhatják magukat érdekes szituációkkal.

Mivel az iskola nem adja meg a kellő felvilágosítást, így ránk, a szülőkre marad ez a feladat. Minél később keresünk alkalmat egy szexuális felvilágosításra, annál kellemetlenebb szituációba kerülhetünk. Hiszen egy 7-8 osztályos gyerek a mai világban már régen informálódott erről a témáról, és csak kínos pillanatokat fogunk átélni mindketten. Ezért érdemes már a kicsi korában feltett kérdésekre őszintén, gyerek nyelven válaszolni.

Ne várjuk meg, hogy a kis kamasz fiúnknak 15 éves korában kelljen beszélni arról, hogy a teste szőrösödni kezdett. Amikor a kis korában játék közben megkérdezi, hogy apa mellkasa miért szőrös, nyugodtan magyarázzuk el neki, hogy majd neki is ilyen lesz idősebb korában.

Érjük el, hogy merjen tőlünk kérdezni a gyerek

Sok szülő még saját maga előtt is kínosnak találhat egy egy témát. A gyerekek ezt meglepően fiatalon észreveszik és megérzik, így ahogy idősödnek kerülni fogják ők is ezeket a témákat. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy mikor mit kellene mondanunk, akkor nyugodtan szerezzünk be olyan tájékoztató kiadványokat, amik éppen ebben nyújtanak segítséget. A gyermek pszichológusok szerint minden esetben legyünk őszinték, soha ne egy tündérmese mögé bújva térjünk ki a válaszok elől.

Szponzoráció: megtekintés

Hozzászólás írása