Munkavédelem magas fokon

Egyes munkakörökben, ahol sok ember megfordul, sokan viselnek a maszk felett arcpajzsot. Ezek a pajzsok fizikailag megduplázzák a levegőben terjedő cseppek és apró részecskék elleni védelmet, de önmagukban nem jelentenek védelmet a vírus ellen. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az arcpajzsok alatt mindig viseljünk maszkokat.

A virusmaszk.hu webáruházban az védőruhák, arcpajzsok és védőszemüvegek mellett ezek a maszkok is beszerezhetők, legyen szó akár orvosi maszkról, akár FFP2-es vagy FFP3-as maszkról. De ugyanígy találunk itt kéz- és felületfertőtlenítőket is, melyek szintén hatékonyak a vírus elleni védekezésben.

De hogy mire is jó az arcpajzs? Ezek átlátszó műanyagból készülnek általában, fejpántjuk pedig rugalmas, szivaccsal párnázott, így kényelmes és biztonságos viselet egyben. A pajzs távol van az arctól és a szájtól, nem nehezíti tehát a légzést.

Az arcot védő pajzsoknak megvan az az előnyük, hogy tartósak, korlátlan ideig használhatók, könnyen tisztíthatók. Nem kell levenni ahhoz, hogy kommunikálni tudjunk, emellett védelmet is nyújtanak. A pajzs az egész arcot védi, tehát a légutak mellett a szemünk is védett és abban is megakadályozza a viselőjét, hogy piszkos kézzel az arcához nyúljon.

Kényelmesebb, mint a maszk, könnyen lehet lélegezni benne, szemüvegben is viselhető, nem lesz párás a lencse és nem is lehet rosszul viselni. Nem úgy, mint a maszkot, melynél fontos, hogy jól illeszkedjen az orron és az arc kontúrján, hogy csak a maszkon keresztül tudjunk levegőt venni. Az arcpajzsnak nagyon sok előnye van, azonban fontos kiemelni, hogy önmagában nem nyújt védelmet.

Helyesebb úgy fogalmazni, hogy fokozza azt a védelmet, amit a maszk nyújt. Kísérletekkel igazolták, hogy az arcpajzsok felfoghatják a vírust terjesztő nagyobb nedvességcseppeket, de nem mindet. A tesztek azt mutatják, hogy azok, akik pajzsot viselnek, könnyebben megfertőzhetnek másokat, viszont ők maguk jobban védettek.

Az Amerikai Szemészeti Akadémia is megvizsgálta a kérdést, és arra jutottak, hogy a szervezetből származó nedvességcseppek a szemen át is felszívódhatnak. Ha tehát valaki megérint egy fertőzött felületet, majd a szemét ugyanazzal a kézzel megdörzsöli, a vírus a kötőhártyán keresztül bejuthat a szervezetébe.

Összességében a kutatók azon az állásponton vannak, hogy az arcpajzsot nem lehet a maszk helyett használni, viszont kiegészítő védelmi felszerelésként ajánlott a viselésük.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats