Naperőművé alakulhatnak a felhőkarcolók Amerikában

Amerika az utóbbi hónapokban minden lehetőséget kihasznált annak érdekében, hogy megpróbálja csökkenteni károsanyag-kibocsátását, aminek érdekében elképesztő mértékű fejlesztésekbe, terjeszkedésekbe és beruházásokba kezdett a megújuló energiák termelése kapcsán.

Ennek egyik részeként például megalkották a világ legnagyobb napelem-farmját, és sikerült elérniük, hogy egész Amerika fogyasztásának több mint 10 százalékát már zöldenergia fedezze. Sajnos az ország károsanyag-kibocsátása a történtek ellenére is növekedett, de ez a növekedés minden eddiginél jelentéktelenebb volt, ebből kifolyólag nem kizárt, hogy jövőre már negatív irányú lesz a mérleg nyelve. Sőt mi több, az amerikai kormány mindent megtesz azért, hogy javítsanak a helyzeten.

Naperőműként funkcionáló felhőkarcolók

Legutóbb például egy igazán különös tervezetet fogadott el az amerikai állam, amely a korábban igencsak sikeresen vizsgázott panelprogramhoz hasonló formában napelemeket helyezne el a legnagyobb amerikai felhőkarcolókon is. A felhőkarcolókat ugyanis mindennél jelentősebb mértékben éri a nap, ebből kifolyólag a Solar Windows úgy gondolja, hogy a speciális, üvegbe burkolt napelemes épületablakok alkalmazásával az ilyen épületekből kvázi hatalmas naperőműveket lehetne kialakítani úgy, hogy azzal sem az épületek hatékonyságát, sem a kiláthatóságot, sem más egyebet nem befolyásolnának jelentős mértékben.

A Solar Windows tervei szerint az óriási beruházások elsőre talán komoly összegekbe kerülhetnek – hiszen belegondolni is rossz, hogy hány ablak lehet egy felhőkarcolón –, de amennyiben napelemmé alakítva, kvázi energiatermelőként működnének, akkor nem csak az épületek tetemes áramszámláját lehetne kiváltani, ergo létrehozni az önellátó épületeket, hanem ezen felül még a termelésbe is bekapcsolódhatnának a hatalmas felhőkarcolók. Ezzel rövidtávon már megtérülne a befektetett pénzösszeg. Az ötlet kigondolói szerint a felhőkarcolók esetében a hasznos tetőterület mértéke nem túl nagy, így azzal nem számolhatnak, mert amennyiben be is telepítenék úgy, mint a panelházak tetejét, azzal még annyit sem nyernének, hogy biztosítsák az épület teljes áramellátását.

Naperőművé alakulhatnak a felhőkarcolók Amerikában

Naperőművé alakulhatnak a felhőkarcolók Amerikában

Az ablakokban a megoldás

John Conklin, avagy a kivitelező cég ügyvezetője szerint mivel a tetővel nem számolhattak, ezért az épületek jelentős részét borító ablakokkal kell trükközniük, így a Solar Window kidolgozott egy olyan áttetsző energiatermelő réteget, amelyekkel hasznosíthatóvá lehetne tenni a kihasználatlan ablakfelületeket, vagyis egészen futurisztikus módon az ablakok képesek lennének energia termelésére. A legmegdöbbentőbb az egészben az, hogy a technológia elképesztően hatásos! Egy átlagos ötvenemeletes felhőkarcolónak mind a négy oldala ugyanis ideális körülmények között óránként akár 1,3 gigawatt energiát termelhetne, ami nem csak az épület, hanem akár egy nagyobb város energiaellátásra is elegendő lenne.

Hozzászólás írása