Okostelefonnal vezérelhető klímák

Kétségtelen tény, hogy a kétezer-tízes évek slágerei az okostelefonok, ma már nehezen lehet kikerülni az okoskütyüket, de talán nem is kell. Használatuk nagyban megkönnyítheti az életünket, ma már a klímaberendezésünket is játszi könnyedséggel tudjuk szabályozni, csak egy appra van szükségünk.

A klímák vezérlése okosmobillal

Ahhoz, hogy ezt a fajta lehetőséget ki tudjuk használni, rendelkeznünk kell egy okostelefonnal, ami jellemzően Android vagy iOS operációs rendszerrel rendelkezik. Ez a két vezető mobilos operációs rendszer, nagyobb a valószínűsége, hogy ezekre készül alkalmazás, mint mondjuk a feltörekvő Windows Phone-ra. Nem muszáj a legdrágább telefont megvenni, tízezer forint körüli összegért is meg lehet már venni egy alsókategóriás okosmobilt. Az olcsóbb modelleken is képesnek kell lennie futni az alkalmazásnak.

Ahhoz, hogy tudjuk használni az okostelefonos applikációt, szükségünk lesz egy WiFi routerre, DHCP funkcióval. Az okostelefonunkkal csatlakozzunk az internetre, és töltsük le az alkalmazás boltjából a megfelelő applikációt. Ezután a klíma távirányítójának segítségével be kell kapcsolnunk a készülék WiFi internetkapcsolatát, erre azért van szükség, mert a légkondicionálónak fel kell majd csatlakoznia az internetre. E nélkül nem fogjuk tudni használni!

A telefon alkalmazásánál az internetkapcsolat paramétereit be kell állítanunk, és át kell küldeni a beállításokat a klímának, ami innentől kezdve képes lesz felcsatlakozni a világhálóra.

Ezután minden bizonnyal regisztrálni kell a gyártó honlapján (pl. Samsung) A regisztrációkor minden bizonnyal szükség lesz a készülék MAC címére, ezt keressük meg, az eszközön alul meg kell, hogy találjuk.

Innentől kezdve lehetőségünk van arra, hogy okostelefonunkkal vezéreljük a klímát. Még csak fel sem kell állnunk a kanapéról, vagy át sem kell mennünk a klíma helyiségébe, bárhonnan tudjuk irányítani a berendezést néhány gombnyomás segítségével.

2015-ben már lehet kapni okostelefonnal vezérelhető klímát

2015-ben már lehet kapni okostelefonnal vezérelhető klímát

A képen látható klíma itt található

Okostelefonos funkciók

Meg kell különböztetnünk két funkciót, az otthoni és a házon kívüli irányítási lehetőségeket. Ha előbbit választjuk, akkor telefonunk úgy fog funkcionálni, mint a készülék távirányítója, minden paramétert tudunk változtatni, akárcsak úgy, mintha a klasszikus távirányítónkat használnánk. Ez azért lehet praktikus, mert nem egyszerűen lehet használni, és akár el is rakhatjuk a hagyományos távkapcsolót a fiókba.

A másik lehetőség az, hogy a házon kívüli üzemmódot választjuk. Ebben az esetben távolról tudjuk szabályozni a klímát, viszont nem minden funkció lesz elérhető, csak néhány. A regisztráláskor megadott felhasználónevet és jelszavat meg kell adnunk, ha használni szeretnénk ezt a funkciót.

Okostelefonnal vezérelhető klímák (2 hozzászólás)

Oldal 1 / 1
 1. Robert
  Robert 2016-06-16 at 01:20 | Reply

  Tud valaki arról valamit, hogy Windows Phone-ra mikorra lesz olyan app, amivel a klímát lehet vezérelni?

  1. Én
   Én 2016-06-22 at 12:52 | Reply

   Sajnos a windows alkalmazásokra nem nagyon fejlesztenek a gyártók, ami engem is igen zavar. Hiába csúcskategóriás windows phone, de mindig kimarad a hasznos alkalmazásokból. Több ilyen problémám is van. Az egyik ilyen a klímák, de még számos dolog van, ahol erősen hiányolom. pl. philips okos világítástechnika, Canon fényképezőgépek, panasonic okos tv-k. Mindezeket használom is, de csak a feleségem android mobiljával lehet kihasználni a gyártók alkalmazásait.

Hozzászólás írása