Rossz lekapcsolt villany mellett tévézni

Igen, rossz dolog sötétben tévézni (bár nem szabad túlzásokba esni, ha azt mondjuk, hogy megvakulhatunk vagy visszafordíthatatlan látászavarokat okozhatunk).

Miért rossz sötétben tévézni?

A retinának az a területe, amely a televízióból érkező információkat fogadja, sötét körülmények között működik (mezopikus látás), miközben a tévénézéshez “világos üzemmódban” kellene lennie (fotopikus látás), mivel a televízió jelentős intenzitású fényt küld a szemünkbe.

Magyarázat: Ez azért rossz, mert a szemünk egymásnak ellentmondó információkat kap, mivel a látómező központi részén a fény és a televízió képe fogadja, a látómezőnk többi részén pedig a sötétség érzetét kelti.

Végül is a perifériás sötétség érzékelése sokkal fontosabb, mivel a látómező sokkal nagyobb, mint amit a tévénézéshez használunk (középen csak 20 fok, a perifériás látómező pedig elérheti a 180 fokot).

Ez azt jelenti, hogy a látórendszer a pupilla (a szem fekete területe, amelyen keresztül a fény bejut) tágulásával alkalmazkodik a sötétséghez, és a sötétben látáshoz használt fotoreceptor sejtek stimulálódnak.

Az is probléma, hogy nem stimuláljuk a perifériás látást, és mivel a pupilla a sötétséghez való alkalmazkodás miatt nagyon kitágul, a látás minősége romlik, mivel az optikai aberrációk nagyobbak, és a retinán kialakuló kép nem olyan tökéletes, mint amikor a pupilla kisebb.

Mi a megoldás?

A megoldás erre a problémára nagyon egyszerű, és magában foglalja egy környezeti fény elhelyezését a szobában, ahol tévét nézünk (nem szükséges, hogy nagy intenzitású legyen), amely lehetővé teszi a szemünk számára, hogy világos üzemmódban érzékelje a helyzetet. Sokan egyszerűen felnyomják a kislámpát, vagy a szoba távolabbi pontjában elhelyeznek egy fényforrást, ami nem zavarja a tévézést.

Emellett vannak olyan televíziókészülékek is, amelyek beépített fénnyel rendelkeznek, amely diffúz módon világít a televízió körül, és ez szintén lehetővé teszi számunkra, hogy megoldjuk ezt a problémát.

Extra előny: ha fel van kapcsolva a lámpa, akkor a távirányítót is hamarabb megtaláljuk.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats