Szerelemmel a depresszió és a függőségek ellen

A szerelem nemcsak csodálatos érzés, ami összeköt egy párt, hanem valami olyan, ami mind leli, mind testi szinten jót tesz nekünk. Bár még mindig nem sikerült a kutatóknak bizonyítani, hogy mi is pontosan a szerelem, arról viszont egyetértenek a véleménye, hogy egy jól körül írható, boldogító érzés, amit két ember érez egymás iránt.

De nemcsak azért jó ez, mert összeköt minket a szerelmünkkel, hanem azért is, mert számos pozitív tulajdonsággal bír a szervezetünkre nézve is, akár a lelki bajaink gyógyításában is segítségünkre lehet, ha szerelmesek vagyunk.

Kutatások bizonyították, hogy aki szerelmes, kisebb eséllyel lesz depressziós, de akár még a függőségek legyőzése is nagyobb százalékban sikerül azoknak, akik stabil, szerelmi kapcsolatban vannak a párjukkal.

Emellett egyébként számos más testi hatást is lejegyeztek már a kutatók szerelemmel kapcsolatban, például azt is, hogy a szerelem segíthet leküzdeni a magas vérnyomást, de kisebb eséllyel lesz szív vagy érrendszeri megbetegedésünk, ha szerelmesek vagyunk. De mi ennek az oka, csak maga a boldogság?

Hogyan segíthet a szerelem a lelki betegségek leküzdésében? 

A lelki betegségek leküzdésében természetesen nagy szerepet játszik az, hogy aki szerelmes, az egyszersmind boldog is, a boldogság pedig többek között az endorfinnak is köszönhető. Az endorfin nem csodaszer, hanem egy hormon, de ha ez megfelelően termelődik, akkor kisebb eséllyel leszünk depressziósak, szorongók, de más lelki betegség is jobban lekerül minket.

Persze azt valótlanság lenne állítani, hogy a szerelem meggyógyít minden lelki eredetű betegséget, de mindenképp segíthet a bajok leküzdésében.

Már csak azért is, mert ha van valakink, akit szeretünk, akkor érte többet tudunk tenni magunkért is, és hamarabb legyőzhetnünk egy ilyen jellegű betegséget, de akár függőséget is. A függőség elleni küzdelemben sokat számít, ha van kiért dolgoznunk a megoldáson.

Ez már rég bizonyítást nyert, ha pedig ez a személy a szerelmünk, akkor sokkal nagyobb eséllyel lesz sikeres a függőség leküzdése is.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats