Te is fogyhatsz csokoládéval!

A fogyókúra kapcsán nagyon sokan úgy vélik, hogy a felesleges kilók leadásához elengedhetetlen, hogy elhagyjuk a nassolnivalót és az édességeket. Dán kutatók azonban bebizonyították, hogy ez nem teljesen igaz, mindössze meg kell válogatnunk, hogy milyen ételeket választunk nassoláshoz, a fekete csokoládé ugyanis nemhogy hizlal, még fogyásunkat is elősegíti.

Csökkenti az étvágyat és fogyaszt is

Lone Brinkmann Sorensen és Arne Astrup, a két ismert dán kutató a Nemzetközi Elhízástudományi Kongresszuson hozták nyilvánosságra legújabb eredményeiket, amelyek szerint egyetlen tábla fekete étcsokoládé minden más ennivalóhoz mérten képes csökkenteni az emberek étvágyát, ebből kifolyólag kiválóan alkalmas arra, hogy a fogyókúránk részévé tegyük. A csokoládé, illetve a nassolni való utáni vágy csökkentése kapcsán a szakértők eddig úgy vélekedtek, hogy nincs hatásos megoldás, de a friss kutatási adatok szerint az étcsokoládé tökéletes alternatíva lehet.

A vizsgálatban közel 20 önként jelentkező vett részt, akik egészséges, fiatal férfiak voltak, és imádták a cukorral gazdagon dúsított tejcsokoládé mellett a magas kakaótartalmú étcsokoládét is. Véletlenszerű kiválasztással a pácienseket előbb 12 órányi koplalásra kérték meg, majd ezt követően egyszer fekete csokit, egy másik alkalommal pedig tejcsokoládét kaptak. A kísérletek eredménye – többszöri reprodukálást követően – még a kutatókat is meglepte!

Te is fogyhatsz csokoládéval!

Te is fogyhatsz csokoládéval!

Kevesebbet eszünk, ha fekete csokit nassolunk

A kísérletben részt vevők a csoki elmajszolását követően öt órán át, minden félórában egy kérdőívet töltöttek ki, amelyben arról kellett nyilatkozniuk, hogy mit éreznek, jól vannak-e, nem ennének-e valamit, illetve milyen ételeket kívánnak. Mindeközben két órával a csokoládé elfogyasztása után a páciensek pizzát kaptak, amiből annyit ehettek, amennyit csak szerettek volna. Miután a kísérletet többször is elvégezték ugyanazokkal a feltételekkel és körülményekkel, a kutatók arra jutottak, hogy a fekete csokoládé sokkal jobban képes eltelíteni az emberek gyomrát, ebből kifolyólag aki ezt nassol, később sokkal kevesebbet kíván más ételből.

A számok tükrében ez annyit jelent, hogy azok az emberek, akik étcsokoládét fogyasztottak, átlagosan 15 százalékkal kevesebbet ettek a pizzából, mint azok, akik előtte két órával tejcsokoládét kaptak. Ez a 15 százalék a mindennapokban akár 100-200 kalóriányi ételt is jelenthet – a tápláléktól függően –, vagyis csak azzal, hogy fekete csokit eszünk, egy héten akár több mint ezer kalóriát is megspórolhatunk, ami egy hónapban átlagosan már 4 ezer kalória, avagy akár fél kilónyi súlyfelesleg is lehet.

A szakértők tapasztalatai alapján az elhangzottakon felül az étcsokoládét fogyasztók sokkal szívesebben ettek volna egészségesebb ételeket, ezen felül pedig bármit is kínáltak nekik képzeletben, abból átlagosan kevesebbet kívántak, mintha tejcsokoládét fogyasztottak volna.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats