Tudtad, hogy klímával olcsóbb már fűteni, mint gázzal?

A klímát a magyar köztudatban nagyon sokan valamiért még mindig egy ördögtől való, áramzabáló szerkezetnek tartják, holott egy megfelelően üzemelő berendezéssel, egy modern darabbal ma már a fűtést is könnyedén kivitelezhetjük egyetlen berendezéssel, méghozzá összességében olcsóbban, mintha gázt használtunk volna hozzá.

Klímaszerelés és akció Budapesten: Klikk ide!

Hogy valaki klímával fűti a lakását, az nem egy új keletű dolog, legfeljebb hazánkban, hiszen külföldön már évek óta elfogadott, hogy egy lakásban ilyen felszerelést alkalmaznak ebből a célból. Miután Magyarországot közvetlenül is érintette a keletről érkező olcsó gáz elzárása, egyre többen döbbentek rá arra, hogy alternatívát kell találniuk, és ekkor bukkantak rá a klímára, ami nemcsak gazdaságosabb, hanem költséghatékonyabb megoldás is, mint a gáz.

Bár a klímát eleinte csak hétvégi házakban és melléképületekben alkalmazták előszeretettel fűtésre, ezáltal olyan helyiségekben, ahol csak ritkán tartózkodtak az emberek, azonban ma már a berendezések hatékonyabbá válásával és a szigetelések fejlődésével egyre több bolt, irodaház, pláza, sőt családi ház fűtéséhez is ezt használják. Bár itthon még mindig nagyon elterjedt a gáz- és fa alapú fűtés, ellenben egyre többen keresik az alternatív lehetőségeket, mint amilyen a klíma is.

Így lesz gazdaságosabb a klíma, mint a gáz

A klímával való fűtés előnyét az adja, hogy egy olyan megoldásról beszélünk, ami alapesetben kevesebb befektetett energiát igényel, miközben ennek többszörösét tudja visszaadni. A légkondicionálók a hűtéskor éppen ezt teszik, azonban a modern szerkezetek már egy aprócska átalakításnak köszönhetően az egyszerű hűtő klímákat hűtő-fűtő klímává alakították át úgy, hogy közben a befektetett energia mennyisége továbbra sem növekedett, vagyis az üzemeltetés gazdaságos maradt.

Tudtad, hogy klímával olcsóbb már fűteni, mint gázzal?

Tudtad, hogy klímával olcsóbb már fűteni, mint gázzal?

Ennek megértéséhez azonban lényeges lehet ismerni a működési elvet! Mint ismert, a klíma hűtéskor a belső meleg levegőt a külvilág felé áramoltatja, míg a fűtésre is alkalmas szerkezetek esetében ez a folyamat megfordul, és a külső hőmérsékletet áramoltatja be a lakásba. Ez eddig a pontig érthető, azonban ha belegondolunk abba, hogy télen gyakoriak a kellemetlen mínuszok is, nem tűnik hatékony megoldásnak a rendszer. Nem is az, hiszen ezek a klasszikus ki- és bekapcsolásra kiélezett régi rendszerek, amelyek nem alkalmasak a téli időszakban fűtésre – ellentétben az inverteres klímákkal, amelyek viszont már igen!

Az inverteres split klíma működési elve (by LG)

Míg ugyanis a klasszikus ki- és bekapcsolós készülékek esetében az egészséges működési tartomány +5 és +45 Celsius fok között mozog, az inverteres berendezések akár még -15 Celsius fokos külső hőmérséklet esetén is képesek hatékonyan működni. A nagyobb inverteres klímák általánosságban 1kW felhasznált elektromos energiából nagyjából 4-5 kW-os fűtési energiát képesek termelni, amit tovább növelhetünk, minél előnyösebb energiaosztályút választunk magunknak. Természetesen érdemes ilyenkor odafigyelni arra, hogy minél nagyobb a hőmérsékleti eltérés a belső és a külső hőmérséklet között, a készülék jósági foka, azaz COP értéke annál kisebb lesz.

Mi az a COP érték? A COP hazánkban az úgynevezett fűtési jósági fok, amely egy ipari szabvány, és azt mutatja, hogy a légkondicionáló berendezés az energia leadását megfelelő mennyiségű energia felvétele mellett mennyire végzi hatékonyan. A COP tehát kvázi a fűtőteljesítményt és az elektromos felvétel hányadosát mutatja. Minél nagyobb a COP szám, annál gazdaságosabb egy készülék, ha tehát azt látjuk egy klímánál, hogy megegyezik a fűtésteljesítményük és az energia-felvételük is, akkor ez a szám lesz a döntő.

A COP – a hűtési teljesítményt jelölő EER mellett – a légkondicionálók egyik legfontosabb jellemzője, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha például egy radiátor 2kW-os fűtőteljesítményen üzemel, és energia-felvétele is ugyanennyi, akkor COP értéke egyenlő egyel. Ha egy klímaberendezés 1kW elektromos energiát használ, és fűtőteljesítménye 4kW, akkor COP értéke is 4-et fog mutatni, tehát egy 4-es COP-értékű klíma már rendkívül hatékony és gazdaságos lehet.

A klímával való fűtés előnyei

Habár a klímás fűtésnek számtalan előnye létezik, az alábbiakban mi most mégis összegyűjtöttük ezek közül a leginkább fontosakat. Lássuk:

  • A klímával való fűtés a legtöbb fűtési módszerhez mérten sokkal költséghatékonyabb, zöld energia használata mellett pedig mindegyiknél előnyösebb a környezetterhelés mértékének tekintetében is.
  • A klímának sokkal kisebb a beruházási költsége, mint bármilyen gáz-, fa vagy más egyéb tüzelésű berendezésnek.
  • A nyári időszakban hűtésre is felhasználhatjuk.
  • Karbantartási szempontból nagyon gyors és egyszerű, sok teendő otthon is elvégezhető vele.
  • A legtöbb fűtőberendezéssel ellentétben azonnal képes meleget árasztani.

Hozzászólás írása