Tunéziában épül a Föld első okosvárosa

Az okoskészülékek – telefonok, órák, szemüvegek, tévék és így tovább – korában várható volt, hogy előbb utóbb megkezdődnek majd azok a beruházások is, amelyek már évekkel korábban megszülettek tervek szintjén, ebből kifolyólag felépülhetnek az első okosépületek és okosvárosok is. A legfrissebb hírek szerint az első ilyen település – természetesen főként kísérleti jelleggel – Tunéziában épülhet fel a közeli jövőben, és nem kizárt, hogy kitűnő mintául szolgálhat majd a jövő városainak.

Okosvárost okosan

A Tunisia Economic City (TEC) névre keresztelt program, illetve város egy 90 négyzetkilométeren elhelyezkedő település lenne Enfidha kerületében, amelyhez egy 18 kilométeres tengeri partszakasz is tartozna a Hammamet-öbölnél. A beruházás főként szaúdi pénzekből valósul majd meg, a projekt lényege pedig, hogy a következő 15 év során több szakaszban felépítsenek egy olyan modern város, ami minden téren a modern igényeknek megfelelően készülne el, és a kultúra, a turizmus, az oktatás és a kereskedelem fejlettsége miatt egy igazi nemzetközi központtá válhat, egyfajta kapoccsá a környék és a világ között. A több mint 40 milliárd eurós beruházáshoz a legtöbb pénzt a szaúdi országok adták, de érkeztek befektetők Brazíliából, Indiából, Franciaországból és természetesen az Egyesült Államokból is.

Tunisia Economic City - Az okosváros Tunéziában

Tunisia Economic City – Az okosváros Tunéziában

Az okosváros gondolata még 2011-ben merült fel először, amit az akkori kormány el is fogadott, és bár a 2013-as politikai események miatt a beruházás kezdete alaposan elcsúszott, azonban tavaly szeptemberben egy nemzetközi konferencián mindent véglegesítettek. Ennek megfelelően kiderült, hogy a városban többféle funkcionális zóna kerülne kialakításra, így kikötői-, ipari-, logisztikai- kiállítási-, de még kereskedelmi-, egyetemi- és turisztikai kerület is létesül majd természetesen olyanok mellett, mint a sport-, a szórakoztató-, vagy a lakózónák.

Kerületenként változó funkciók

Az okosváros minden egyes kerületében fejlesztések és folyamatos kutatások zajlanak majd, illetve jelentős folyamatok is, ezáltal például a média-, az orvostudomány- vagy az oktatás zónáiban állandó újdonságoknak örülhetnek a lakók. Példának okáért az orvosi- és gyógyszeripari negyedben a világon elsőként épül hajó alakú kórház és spa komplexum, az egyetemi és a K+F részleget pedig összekapcsolnák annak érdekében, hogy a helyi és a külföldi diákok, valamint cégek hatékonyan tudjanak együttműködni a másikkal.

A modern okosváros célja, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat a lehető leghatékonyabban aknázza ki, méghozzá a legmodernebb technológiák és ismeretek felhasználásával, lecsökkentve ezzel például az energiafelhasználást, a működési költségeket vagy éppen a munkanélküliséget, miközben garantálják az életszínvonal javítását. A másfél évtizedes projekt során több mint 250 ezer új munkahely létesül a környéken, a projekt pedig 2030-ra 2 millió látogatót vonzhat majd évente, amivel a környék turizmusa is alaposan fellendülhet.

Hozzászólás írása