Gyakorlati tippek a fogak ápolásához

A szánkban 20 milliárd baktérium él, és minden egyes fogmosás nélkül eltöltött nap alatt több millió új baktérium költözik be, készen arra, hogy elvégezze a dolgát. A következő tippek segítenek abban, hogy még könnyebben ápoljuk a fogainkat.

Az étrend, fontosabb, mint a fogmosás

Ma már tény, hogy az étrend fontosabb a fogmosásnál a fogszuvasodás és a foghúzás megelőzése érdekében. Igaz, hogy a fogmosás megelőzi a szuvasodást, de a diéta is kulcsfontosságú. Nem elég naponta többször és jól fogat mosni, mivel ez nem fogja visszafordítani a rossz táplálkozás hatásait. A fogszuvasodás és a lyukas fogak általában az étrendükig vezethető vissza, főleg, ha sok cukrot fogyasztunk.

Mikor eszünk?

Ha egy ideje nem ettünk vagy ittunk, akkor a szánk lényegében “nyugalomban” van, és a fogak biztonságban pihennek. Közvetlenül evés után több sav jelenik meg a szájban, olyan környezetet teremtve, amelyben a fogak nem érzik jól magukat. Körülbelül 40 percbe telik, amíg visszaáll a savasság biztonságos szintje. Éppen ezért nem javasolt az azonnali fogmosás sem, a Reatodental például fél órás várakozási időt ír elő.

Igen, minél többet nassolunk az étkezések között, annál több savas időszak lesz a szánkban. A fogak ápolására vonatkozó általános tanács, hogy kerüljük az étkezések közötti nassolást, valamint az édességek fogyasztását.

Cukor, a fogak nagy ellensége

A cukorral való érintkezés gyakorisága kulcsfontosságú a fogszuvasodás kialakulásában. A szakemberek azt javasolják, hogy óvakodjunk az olyan, látszólag ártalmatlannak tűnő, de rejtett cukrot tartalmazó élelmiszerektől, mint például a gyümölcslevek, gabonapelyhek vagy egyes készételek.

Az élelmiszerekben olyan rejtett cukrok vannak, amelyekre nem is gondolnánk. Jobb narancsot enni, mint dobozos narancslevet inni. A tej egy másik élelmiszer, amely becsaphat, különösen a gyerekeket: bár kalciumtartalma miatt jót tesz a fogaknak, cukrot is tartalmaz. Néhány gyermek elalszik cumisüveggel a szájában, vagy nem mos fogat, miután tejet ivott, ez pedig szintén hozzájárul a fogszuvasodáshoz.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats