A liverpooli Everyman Theatre kapta az év legjobb új épületének díját

Noha a modern, és új épületeknek sokan a csodájára járnak az újszerű, modern és gyakran futurisztikus dizájn, illetve megvalósítás miatt, ellenben a Brit Királyi Építészeti Intézet, avagy a RIBA legutóbb kiosztott díjából is kiderült, hogy nem mindig csak az a legjobb, ami éppen újnak tekinthető.

A kérdéses intézet ugyanis annak ellenére is a mindössze újjáépített és felújított liverpooli Everyman Theatre számára osztotta ki az év legjobb új épületének járó díjat, hogy a címre még a híres londoni Shard nevű felhőkarcolót tartották a legesélyesebbnek a szakértők.

Legendásból díjazott újdonság

A történtek kapcsán Stephen Hodder, avagy a RIBA elnöke elmondta, hogy a színházépület megújítása egészen kivételes volt, egy reformértékű példája annak, hogy miként is kell felépíteni egy nagyon merész, ám ezzel ellentétben mégis tartós és hatalmas közösségi épületet egy történelmi városközpontban úgy, hogy az közben ne lógjon ki a többi épület közül.

Mint ismert, az Everyman Theatre eredetileg a hatvanas években épült fel, és pontosan 1964-ben nyitotta meg kapuit a nyilvánosság előtt. A Liverpool egyik legforgalmasabb főutcáján felhúzott épület egy 19. századi kápolna mellé épült, és elsődlegesen színházi célzatot szolgált, ebből kifolyólag olyan népszerű színészek játszottak itt, mint például Bill Nighty, Julie Walters és Pete Postlethwaite, akik főként a brit emberek számára igazi sztároknak tekinthetők.

A liverpooli Everyman Theatre kapta az év legjobb új épületének díját

A liverpooli Everyman Theatre kapta az év legjobb új épületének díját

Az épület azonban a felhúzás óta nem esett át nagyobb felújításon, ebből kifolyólag már éppen itt volt az ideje egy alapos átalakítási munkának, amivel néhány évvel ezelőtt Haworth Timpkins fiatal, de tehetséges építészt bízták meg. A munkálatok kilenc éven át tartottak, és mintegy 27 millió font ment el az átépítésre, de a fenti díj is bizonyítja, hogy megérte a fáradozást.

Felújítás rengeteg újdonsággal

Az Everyman Theatre felújításának egyik legnagyobb különlegességét a homlokzat adja, amelyre az építész helyi lakosok portréját tette fel, ezáltal több sorban mintegy 105 különböző korú és nemű ember arcképe került megörökítésre egy speciális eljárással, így az alumíniumlemezek nem csak időjárás-, hanem időállóak is egyben.

Gemma Bodientz, avagy a színház jelenlegi művészeti igazgatója egyébiránt kitörő lelkesedéssel fogadta az elismerés hírét, és kiemelte, hogy mióta teljesen megújult a színház, azóta még jobban érzik a közönség önzetlen szeretetét, Haworth Tompkins ugyanis egy olyan épületet alkotott, ami nem csak vonzza az embereket, hanem ezen felül könnyen fenntartható, és még technikailag is elsőrangú.

Az ki az év legjobb új épületének járó díjat egyébiránt két évtizeddel ezelőtt alapították, és minden évben egy épület kaphatja meg. Tavaly egy középkori kastély romjain épített nyaraló lett a büszke tulajdonos, idén pedig az Everyman Theatre, amelynek négy jelentős új épülettel kellett versenybe szállnia a győzelemért.

További ingatlan hírek az ingatlanok.hu oldalon:

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats