Minden, amit tudnunk kell a papagájtenyésztésről

Bár fajtafüggő, de a papagájok tartása nem túl bonyolult dolog, főleg akkor, ha egy kisebb madárról van szó (például hullámos papagáj). Azonban szaporodásuk már nem ilyen egyszerű folyamat, a gazdik részéről ez már valóban igényel némi plusz erőfeszítést.

Bár az arapapagájok tenyésztése nem csak érdekes, hanem izgalmas üzletnek is nevezhető, fontos figyelembe venni mindig, hogy egyénileg milyen fajtáról van szó, hiszen nagyon eltérő lehet a szaporodásuk a különböző papagájoknak.  Nézzük, mi mindenre kell odafigyelnünk, és milyen eszközöket kell beszereznünk akkor, ha a papagájt szeretnénk szaporítani?

Ideális fészkelőhely: Van amikor a madár találja azt meg

A tojásrakásra csak onnantól kell számítanunk, hogy a pár szexuálisan éretté válik. Eltérő lehet, hogy a madár hányszor rak tojást, nem ritka az, ha egész életében csak egyszer-kétszer rak tojást, de környezettől és ingertől függően előfordulhat az is, hogy évente akár több fészekaljat rak.

A vadonban is rengeteg tényező befolyásolhatja a tojásrakást, a nőstény egyedek ugyanis csak akkor raknak tojást, ha párjuk van, adott a megfelelő fészkelőhely, ideálisak számukra a környezeti feltételek, és rendelkezésére állnak a szükséges élelmiszerek is.

Ha egy pár papagáj él egy ketrecben, akkor csupán egy fészekre lesz szükségünk, ám ha több pár van, akkor a párok száma fogja meghatározni a fészkek számát is. A kisebb madarak esetében a tojásrakás helye lehet egy sima kis fészek, de építhetünk, vagy vásárolhatunk nekik egy kisházat, amelybe biztonságban lehetnek a tojásaik.

A madár számára a szándékosan megépített fészek egy elég nyilvánvaló fészkelőhely lehet, ám megesik, hogy a gazdi tudta nélkül a papagáj észreveszi, hogy a lakásban megtalálható kisebb dobozok (például az eleséges doboza) mennyire ideális hely lehet a tojásrakáshoz.

A madarak a természetben is a sötét, eldugott helyeket keresik akkor, ha tojást fognak rakni, otthonunkban pedig számos ilyen rejtekhely van, melyet megtalálhatnak ilyenkor.

Sajnos számos probléma felmerülhet a tojásrakás vagy azoknak kiköltése közben, ezért a papagájok ebben az időszakban fokozott figyelmet érdemelnek.

Tojásrakáskor természetesen folyamatosan konzultálnunk kell a madár állatorvosával, főleg az étrendjével kapcsolatban, hiszen szüksége lehet ebben az időszakban plusz táplálékkiegészítőkre.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats