Szexuális problémák, zavarok: Merjünk beszélni róluk

A szexualitás egy nagyon összetett fogalom, több annál, minthogy bizonyos időközönként ágybabújunk a partnerünkkel. Rengeteg minden hatással lehet arra, hogy mennyire tudunk jól teljesíteni az ágyban, a különböző szexuális zavarok ugyanis be vannak épülve a személyiségbe, sokszor önértékelési probléma áll a különböző zavarok és problémák hátterében.

Nagyon sokszor testi és lelki betegségek tünetei lehetnek a szexuális zavarok, az okok felderítéséhez pedig szükségünk lehet pszichiáterre, urológusra, nőgyógyászra, endokrinológusra, érsebészre, vagy akár kardiológusra is.

Egyszerűbb, könnyen kezelhető szexuális zavarok

Azoknak a férfiaknak a nagy része, akik valamilyen szexuális működészavarral fordulnak orvoshoz a legtöbb esetben a korai ejakulációra panaszkodnak. Egyáltalán nem ritka, hogy az ejakuláció hamarabb következik be, mint ahogy azt a férfi szeretné, főleg fiatalabb férfiaknál fordul elő, új partner esetén. Az ejakuláció kontroll zavar hátterében egyaránt állhat rossz, stresszel terhelt párkapcsolat, izgulást és idegeskedés, illetve a megzavarástól való félelem is.

A nemi szervek válaszkészségének csökkenése a nők esetében a szexuális izgalom hatására létrejövő nedvességnek csökkenése vagy hiánya, míg a férfiaknál merevedési gondokban mutatkozik meg. Még a jó házasságban élő párok körülbelül 30 százaléka is küzdhet ilyen, vagy ehhez hasonló problémáktól. A fiatal férfiaknál a merevedési zavar előfordulását 8 százalékra becsülik, a legtöbbször azonban lelki okok állnak a háttérben. Ez lehet szorongás, félelem az alulteljesítéstől, a teherbe eséstől, vagy a nemi betegségektől.

A potenciazavar többféleképen kezelhető, attól függően, hogy mi áll a probléma hátterében. Ez lehet páros gyakorlat, gyógyszeres kezelés, valamilyen segédeszköz használata, vagy bizonyos esetekben a műtét is, bár ez valóban ritkán fordul elő.

Szexuális anorexiának hívják azt, amikor hosszútávon nincs meg a szexuális vágy. Ilyenkor az illetőnek nincsenek erotikus gondolatai, vágyai és fantáziái. A szexuális élet iránti vágy hiánya több okra is visszavezethető, de a leggyakrabban ebben az esetben is inkább lelki eredetű dolgok idézhetik elő, mint a depresszió, alacsony önértékelés, irracionális félelem a szexualitással kapcsolatban, illetve a szélsőségesen szigorú neveltetés.

Hozzászólás írása

amazon anti fatigue mats