Az alacsony tesztoszteronszint és a merevedési zavar közötti kapcsolat megkérdőjelezhetetlen, azonban nem árt tisztázni, hogy mit is jelent ez a kapcsolat és hogy hogy befolyásolja az egyik állapot a másikat. Az alacsony tesztoszteronszint hatással lehet a szexuális életre, hisz a nemi vágy csökkenhet.
Emellett a merevedési zavarban szenvedő férfiaknál gondot okoz a szexre alkalmas erekció elérése vagy fenntartása. Számos ok állhat e zavar hátterében, a hormon alacsony szintje csak az egyik.
A leggyakoribb ok a pénisz csökkent véráramlása, krónikus állapotok, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az artériák megkeményedése miatt. Ezen kívül ott vannak még a pszichológiai problémák is, mint a depresszió, a szorongás és a kapcsolati problémák.
A betegség kezelésében az okok feltárása kiemelten fontos, a lelki tényezőket egy erre képzett terapeuta tudja feltárni és ő tud segítséget nyújtani a kezelésben is.
A kapcsolat
Az alacsony tesztoszteronszint és a merevedési zavarok közti kapcsolat feltárása során érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az erekció ugyan függ a tesztoszterontól, azonban a kettő közötti kapcsolat elég összetett és nem is teljesen ismert.
Néhány férfinak ugyanis egészséges erekciója van annak ellenére, hogy a tesztoszteronszint a normál tartomány alatt van.
Az alacsony tesztoszteronszint számos olyan krónikus betegséggel áll kapcsolatban, melyek az erekciós zavarokban is szerepet játszanak, ilyen a 2-es típus cukorbetegség, az elhízás és a szívbetegségek.
A tesztoszteronszintet lehet emelni, pótolni is terápiával, a nemi vágy helyreállításában ezek a terápiák sikeresen működnek, azonban nem küzdik le a merevedési zavarokat. Ehhez más, a pénisz véráramlását növelő gyógyszerek válhatnak szükségessé.
Az alacsony tesztoszteronszint kezelése javíthatja a férfi szexuális életét azáltal, hogy helyreállítja a libidóját és megújítja a szex iránti érdeklődését.
És védelmet nyújthat a merevedési zavar néhány kockázati tényezőjével szemben is, melyek között érdemes megemlíteni a hasi zsír csökkentését, növelve az inzulinérzékenységet és csökkentve a cukorbetegség kockázatát.